Secretarul spaniol de stat pentru securitate, Antonio Camacho, a recunoscut, in urma cu cateva saptamani, ca Guvernul spaniol initiase deja negocieri cu autoritatile de la Roma pentru a evita ca amenintarile cu expulzarea sa se traduca printr-o translatare in masa in Spania a tiganilor din Italia, anunta cotidianul spaniol ABC, citat de agentia Rador.

Sursa citata precizeaza ca negocierile au fost initiate inca dinainte ca asa-numita "criza a tiganilor" sa razbata in presa.

Camacho a recunoscut faptul ca guvernul este "ingrijorat" din cauza acestui exod masiv al cetatenilor comunitari care, in virtutea drepturilor obtinute, pot circula liber prin intreaga Uniune Europeana. In acord cu contactele mentinute cu autoritatile din Roma, Camacho a dat asigurari ca decizia Italiei nu va avea, pentru moment, un "efect negativ" in Spania.

La cateva zile de la inceperea crizei, Camacho a afirmat ca guvernul s-a 'relaxat' deja cunoscand detaliile decretului, prin care nu se prevede nici un fel de expulzare in masa, ci acestea vor fi individuale si supuse controlului judiciar. In plus, spune el, este linistitor faptul ca Italia are in vedere repatrierea in Romania a celor vizati.

Senzatia de usurare este alimentata, de altfel, potrivit secretarului de stat spaniol, de faptul ca umbra Comisiei Europene pluteste deasupra oricarei decizii care ar avea legatura cu expulzarea de cetateni comunitari.

UE nu permite statelor membre expulzarea in masa a cetatenilor avand pasaport comunitar, lucru pe care premierul italian Romano Prodi s-a vazut obligat sa il aminteasca in ultimele zile; expulzarea se justifica doar in cazuri individuale si din motive de securitate.

Pentru secretarul de stat, aplicarea legii italiene nu presupune "prejudicii" pentru politica de control a imigratiei nationale. El a amintit ca, potrivit Legii referitoare la straini, Spania ar putea si ea decide repatrierea cetatenilor comunitari pe motive de "securitate nationala".

Ziarul spaniol aminteste ca criza iscata in Italia coincide cu extinderea spatiului Schengen, ce urmeaza sa cuprinda, incepand cu 21 decembrie, 24 de tari - fata de cele 15 actuale - prin care cetatenii comunitari vor putea circula liber. Frontierele terestre, maritime si aeriene vor disparea pentru Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia si Malta. Romania va trebui sa mai astepte inca doi ani.