Inflatia anuala a urcat, in luna octombrie, pana la 6,84%, dupa ce in luna precedenta nivelul acesteia a depasit pragul de 6%, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

La inceputul acestei luni, Banca Centrala a revizuit prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an, nivelul anuntat depasind cu 0,7% pragul superior al intervalului de plus/minus un punct procentual al tintei de inflatie de 4% stabilita pentru acest an. Oficialii BNR estimeaza ca aceasta tendinta de crestere se va mai mentine cateva luni.

Comparativ cu luna precedenta, in luna octombrie a acestui an preturile marfurilor alimentare au crescut cu 1,3%, cele ale marfurilor nealimentare cu 0,7%, iar tarifele serviciilor cu 1,0%. In primele zece luni ale acestui an, rata medie lunara a inflatiei a ajuns la nivelul de 0,5% dupa ce in perioada similara a anului trecut a fost de 0,3%.

La inceputul acestei luni, Banca Nationala a Romaniei a revizuit in crestere prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an, de la nivelul de 3,9% estimat in luna august, la 5,7%. Nivelul depaseste cu 0,7% pragul superior al intervalului de plus/minus un punct procentual al tintei de inflatie de 4% stabilita pentru acest an. In luna septembrie, inflatia anuala a urcat la 6,03%.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a anuntat cu ocazia revizuirii prognozei de inflatie pentru acest an, ca tendinta de crestere a inflatiei va continua cateva luni datorita amplitudinii cresterii de preturi din august si septembrie.