Presedintele Traian Basescu i-a decorat luni pe membrii trupei Phoenix, la aniversarea a 45 de ani de activitate muzicala. In discursul tinut cu aceasta ocazie, seful statului a recitat cateva din versurile unei melodii a formatiei, precizand ca decizia de decorare a venit ca o obligatie pentru "ce a insemnat formatia Phoenix pentru generatia mea".

"Erati, impreuna cu alte 2-3 formatii rock, printre cei care protestau in mijlocul anilor 60, anii 70. Pentru generatia mea erati una din putinele ferestre prin care noi priveam catre lume", a mai afirmat Basescu.

El a facut referire la perioada in care trupa a fost interzisa. "V-au interzis, dar muzica voastra a ramas tot timpul unul din drumurile pe care generatia mea le-a urmat. Ne faceati sa credem ca libertatea este posibila. Mai ales libertatea de a spune ceea ce crezi, ceea ce vezi, ceea ce simti."

Basescu a marturisit ca stie toate cantecele Phoenix si ca, desi nu le poate canta, le poate murmura, recitand apoi doua strofe din "Nebunul cu ochii inchisi":

Pe un munte intr-o tara foarte-ndepartata,

Sta un om cu ochii-nchisi si spune ce ne-asteapta.

Lumea nu-l asculta, il crede un nebun,

Caci vorbele lui sunt ca niste lovituri de tun.

El sta singur si linistit,

Dar in ochii lui inchisi

Vede al lumii asfintit,

Nebunul cu ochii lui inchisi.

Spre deosebire de membrii formatiei Iris, care, in urma cu o luna, au ales imbracamintea formala pentru ceremonia de decorare, cei de la Phoenix s-au prezentat la Cotroceni mult mai lejer, in blugi, fara cravata. Nicu Covaci a venit in imbracamintea care l-a facut celebru, blugu, tricou negru si vesta de piele, astfel ca Traian Basescu i-a prins decoratia de tricou.

Seful statului a conferit Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Ofiter, categoria D „Arta spectacolului” lui Ovidiu Lipan Tandarica si Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler, categoria B „Muzica” lui Florinel Bordeianu, Bogdan Bradu, Calin-Ionut Contras, Nicu Covaci, Cristian Claudiu Gram, Josef Kappl si lui Manfred Neumann.

Cea mai valoroasa decoratie a primit-o Ovidiu Lipan Tandarica. El fusese deja decorat cu gradul primit de colegii sau de trupa, astfel ca a primit decoratia imediat urmatoare in ierarhie.