Partidul Social Democrat va cere demisia ministrului de externe, Adrian Cioroianu, dupa afirmatiile acestuia legate “plasarea in desert a infractorilor”, ne-au declarat surse din cadrul formatiunii, inainte de sedinta de luni a Biroului Permanent a PSD.

Liderul social- democrat, Mircea Geoana, a afirmat luni ca prin ultimele declaratii, ministrul Adrian Cioroianu este "definitiv compromis din punct de vedere politic si s-a descalificat pentru a ocupa o functie importanta in stat".

La randul sau, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, subliniase recent ca ca presedintele Comisiei Europene si secretarul general al Consiliul Europei cer demisia ministrului roman de externe din cauza declaratiei potrivit careia infractorii ar trebui deportati in desert.

"Sunt anumite cuvinte si gesturi care genereaza sensibilitati enorme, indiferent ca se fac profesional sau nu, ele se fac in numele unei institutii care reprezinta un stat membru UE, iar preocuparea e maxima. Cand acea persoana e din Guvern, asocierea responsabilitatii Guvernului e automata", a afirmat vicepresedintele PSD.

Comentand declaratia purtatorului de cuvant al PSD, ministrul de Externe a declarat ca pe masa sa sau a premierului nu exista solicitari de demisie venite din partea oficialilor europeni. "Scripta manent, verba volens, nu pot sa comentez o afirmatie facuta si neasumata de cei care au transmis-o", a afirmat Cioroianu.

Potrivit ministrului de externe, Diaconescu nu este purtatorul de cuvant al cuiva. “Eu cred ca datoria noastra este sa comentam evenimentele pe masura ce ele se produc, nu pe masura ce ele sunt anuntate nu de cei care le spun si de altii care, dintr-un motiv sau altul, vor sa transmita aceste mesaje in tara", a afirmat Cioroianu.

La randul sau, Biroul Politic al PNL, intrunit luni dimineata, a decis sa nu solicite demisia ministrului de externe desi voci din interiorul formatiunii au calificat drept “inadmisibila” declaratia sefului diplomatiei legata de “plasarea intr-un desert a infractorilor”.

Cioroianu a afirmat, la finalul sedintei, ca a primit din partea colegilor unele reprosuri "poate amicale, in sensul ca trebuie intotdeauna sa ne exprimam foarte clar ideile".

Decizia liberalilor a fost luata dupa ce, in cursul diminetii de luni, seful diplomatiei a declarat ca trimiterea celor certati cu legea in desert nu se va intampla prea curand.

"Poate ca trebuia sa fiu mai atent in momentul in care am facut acea afirmatie, dar imi mentin opinia ca nu consulii si diplomatii Romaniei creeaza probleme in afara, ci sunt oameni care sunt certati cu legea.

Sigur ca solutia nu este trimiterea lor in desert, asta e foarte limpede si nici n-o sa se intample prea curand, dar trebuie sa ne punem foarte bine problema celor care pleaca si acolo se asociaza fie unor ocupatii dincolo de limita legii, fie intra in medii care nu-i ajuta absolut deloc", a afirmat Adrian Cioroianu.

Ministrul Cioroianu a afirmat, in urma cu doua saptamani, in cadrul unei dezbateri televizate, ca in timpul vizitei oficiale in Egipt s-a gandit la posibilitatea "de a cumpara un teren in desertul egiptean pentru a trimite persoanele care dauneaza imaginii tarii". Ministrul si-a cerut ulterior scuze public pentru aceste afirmatii, excluzand insa posibilitatea de a demisiona.

Ulterior, premierul Tariceanu a afirmat ca declaratiile sefului diplomatiei referitoare la infractorii romani sunt un moment de greseala, precizand ca era normal ca Adrian Cioroianu sa-si ceara scuze.

Pe de alta parte, Consiliul Naional pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a intocmit, luni, la cererea Romani Criss, un dosar pe numele ministrului de Externe privind afirmatiile sefului diplomatiei conform carora infractorii romani ar trebui deportati in desert.