Aproape un sfert dintre primii 100 de miliardari din prestigiosul top Forbes deruleaza anual afaceri de circa 3,5 mld. euro in Romania, nivel comparabil cu cel al Petrom, cea mai mare companie autohtona. Investitiile acestora la nivel local trec de 1,1 mld. euro, scrie Business Standard.

Afacerile totale ale celor 23 de magnati reprezinta echivalentul a 4% din PIB-ul Romaniei pe anul trecut. Acestia angajeaza circa 37.700 de persoane.

Pentru comparatie, Posta Romana, cel mai mare angajator la nivel local, avea anul trecut 35.000 de angajati. Pe domenii, cei mai multi dintre ei activeaza in FMCG (cinci), industrie si IT&C (fiecare cu cate patru). Ca pondere, doua treimi din afacerile miliardarilor se deruleaza in industrie (siderurgie - 62%, auto si textile - 2,8%), retail - 17,5%, constructii - 11% si IT&C - 2%.

“Faptul ca atat de multi dintre cei mai bogati oameni ai lumii investesc aici arata atat oportunitatile oferite de Romania ca piata emergenta, cat si apetitul printre miliardarii lumii de a-si extinde businessul la nivel mondial mai degraba decat a ramane in propria tara, unde poate si-au inceput afacerile”, a declarat pentru Business Standard Luisa Kroll, editor al topului “The World’s Billionaires”, realizat de revista Forbes.

Printre numele sonore care deruleaza afaceri aici se numara americanul Bill Gates, francezul Bernard Arnault, indianul Lakshmi Mittal, sau rusul Oleg Deripaska. Business Standard a realizat topul miliardarilor Forbes in ceea ce priveste business-ul derulat de acestia in Romania.

Desi la nivel mondial batalia pentru primul loc se da intre Bill Gates si Carlos Slim Helu, in Romania Lakshmi Mittal conduce detasat topul, cu o cifra de afaceri de 2,2 miliarde de euro in 2006.

Pe locul doi se afla proprietarul retailerului Selgros, Michael Otto, cu un business de 611 mil. euro, iar pe trei Adolf Merckle, care detine in Romania Carpatcement, companie situata in topul primilor trei producatori de ciment la nivel local.

  • Vezi documentarul publicat in Business Standard.