Greenpeace trage un semnal de alarma dupa ce duminica, o puternica furtuna a scufundat patru nave si a rupt in doua un petrolier rusesc in zona stramtorii Kerci, care leaga Marea Neagra de Marea Azov.

Organizatia a avertizat ca accidentul ecologic ar putea afecta fauna maritima, provocand disparitia unor specii rare, insa un oficial rus a apreciat ca pagubele nu depasesc limita unei banale poluari industriale, noteaza publicatia AXcess News.

Furtuna din stramtoarea Kerci, situata intre Rusia si Ucraina, a provocat moartea a cel putin trei marinari si disparitia altor opt. Peste 1.300 tone de pacura si 6.800 tone de sulf s-au scurs in mare.

„In urma devarsarii titeiului, componentele grele ale carburantului se vor depune de fundul marii, iar hidrocarburile se vor imprastia si pe suprafata Marii Azov”, a declarat Vladimir Chuprov, directorul departamentului de energie Greenpeace, Rusia.

"Acest lucru va duce la o scadere considerabila a oxigenului din apa, iar speciile rare din fauna maritima vor avea de suferit", a adaugat acesta. Ciuprov a precizat ca accidentul demonstreaza ca transportul maritim al carburantilor este defectuos.

Pe de alta parte, Pyotr Romanov, membru al comisiei de Mediu din Legislativul rus, a diminuat efectele accidentului, apreciind ca mediul inconjurator este mult mai afectat de poluarea industriala si de emisiile autoturismelor, decat de acest incident.

"Poluarea accidentala a mediului inconjurator, precum cea de fata, va avea consecinte grave, dar aceasta nu este la fel de catastrofala ca poluarea de zi cu zi a mediului, cauzata de nerespectarea normelor de productie si a emisiilor de gaze ale autovehiculelor", a declarat Romanov.

Seful adjunct al agentiei ruse Rosprirodnadzor pentru protectia mediului, Oleg Mitvola, a declarat ca ar putea dura ani pana la ecologizarea zonei afectate. "Pacura e o substanta destul de grea si incepe sa se scufunde. Cu alte cuvinte, va fi mai dificila curatarea si chestiunea devine o problema de cativa ani," a spus Oleg Mitvola.

In acest timp, peste 500 de soldati rusi au fost detasati marti pentru a curata tarmurile Marii Negre, care s-au umplut de reziduuri dupa naufragiul de duminica. Autoritatile afirma ca se tem de o "catastrofa ecologica" in conditiile in care coasta sudica a Rusiei este in continuare afectata de vanturi puternice, care sufla cu peste 140 km pe ora, insotite de precipitatii violente.

De asemenea, Ministerul Apararii din Ucraina a trimis o suta de militari din cadrul celui de-al 39-lea detasament de antrenament al Fortelor Navale, pentru a efectua activitati de cautare si salvare pe mare. In plus, ministerul a mai detasat 20 de militari si sapte vehicule din brigada de artilerie a Fortelor terestre, in regiunea Zaporijia, pentru a ajuta la limitarea poluarii.