Guvernul, sindictele si patronatele au convenit ca salariul minim din 2008 sa fie de 500 de lei, a declarat, luni, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, afirma ZF. Ministriul muncii a dat asigurari ca acest nivel stabilit pentru salariul minim nu va influenta inflatia, considera Adevarul. Sindicatele sunt nemultumite de propunerea Guvernului privind salariul minim unic la nivel national in 2008, noteaza Gandul. Sindicatele au castigat razboiul psihologic cu Guvernul, afirma Romania libera.

"Guvernul, sindictele si patronatele au convenit ca salariul minim din 2008 sa fie de 500 de lei, a declarat, luni, ministrul Muncii, Paul Pacuraru.

Ministrul Muncii spus, la finalul intalnirii cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor, ca salariul minim va creste in 2008 cu 28%, de la 390 la 500 de lei, adaugand ca aceasta crestere nu va influenta inflatia. El a recunoscut ca aceasta valoare era maximum pe care bugetul il permitea la ora actuala pentru salariul minim", scrie ZF.

"Ministriul muncii a dat asigurari ca acest nivel stabilit pentru salariul minim nu va influenta inflatia: "Nivelul de 500 de lei nu va influenta inflatia. Cred ca toata lumea a inteles ca mai mult nu se putea. Patronatele au spus ca suma de 500 de lei se situeaza in limita lor de suportabilitate", noteaza Adevarul.

"Sindictele sunt nemultumite de propunerea Guvernului privind salariul minim unic la nivel national in 2008 de 500 de lei, unele dintre acestea intentionand sa continue conflictul de munca declansat in urma cu doua saptamani.

Vicepresedintele Blocului Ntional Sindical, Ovidiu Jurca, a declarat ca nu este multumit de ofertGuvernului, precizand ca in mxim doua zile vor hotari, in urma discutiilor cu membrii de sindicat, daca accepta valoarea de 500 de lei pentru salariul minim sau continua conflictul de munca", noteaza Gandul.

"Sindicatele au castigat razboiul psihologic cu Guvernul. De teama esecului electoral, autoritatile au decis aseara ca salariul minim pe economie in 2008 va creste pana la valoarea de 500 lei.

Ministrul Muncii Paul Pacuraru, socoteste ca "daca anul viitor va exista o crestere economica importanta, vom reveni asupra valorii salariului minim pe economie".

Un aspect hotarator pentru aceasta victorie a fost alegerea momentului. "Sunt alegeri europarlamentare si toate partidele sunt in campanie electorala. Am considerat ca toti vor o relatie buna cu alegatorii care sunt si membri de sindicat."

Asa justifica Ioan Homos, secretarul general al Cartel Alfa, demersurile sindicatelor de a obtine majorarea salariului minim pe economie.

Homos sustine ca despre salariul minim se discuta in fiecare an, iar "Guvernul a promis ca va lua in considerare cosul minim de consum, dar una promite si alta face", scrie Romania libera.