Ca de ce facem dezvaluiri despre un coleg de breasla? Si de ce atacam credibilitatea presei? Nu cumva suntem pusi de cineva, nu spui cine...

Emotionant... Sa curga rauri de lacrimi, sa planga vazduhul! Caci nu se cade ca bietul Chirieac sa ramana doar cu afacerile sale cavernoase, dar fara rubrica la ziar! Ce-o sa faca el cu atatea milioane de euro ciugulite din impozitele noastre, daca nu-si poate expune plenar deontologia de analist?

Don’t cry for me, Romania: prin indepartarea lui Chirieac, presa n-a pierdut nimic - doar s-a curatit un pic.

Lupul deghizat in oaie nu aduce turmei niciun spor, ba dimpotriva: o face mai vulnerabila. Macar in ultimii ani, Chirieac nu a fost ziarist, ci politician sub acoperire. A aplicat politica afacerilor abjecte, de tipul „infiltreaza-te pe sest si jupoaie statul!”.

Atat de bine s-a infiltrat, incat nici n-am bagat de seama cand a capusat un serviciu secret al Romaniei. Si atat de bine ne-a jupuit, incat a supt vreo 26 de milioane de euro si a facut, intr-un singur an, profituri la vedere de peste 5 milioane!

Chirieac seamana perfect cu cei mai detestati politicieni. Da cep bugetului public la fel ca ei, iar cand este prins, reactioneaza tot ca ei. Mizeria acestui personaj - care prin 2000 se visa ministru de externe! - razbate si din actul de capitulare: demisia inaintata directorului ziarului „Gandul”.

Zice Chirieac asa: „Inteleg sa ma retrag intr-un moment in care in Romania asistam la o confuzie grava a valorilor economiei de piata, dublata de o campanie furibunda de decredibilizare a presei”.

Am doua vesti proaste pentru afaceristul Chirieac. Primo: ceea ce face el nu se numeste economie de piata, ci economie de gang. Secundo: presa tocmai i-a facut vant unuia care o decredibiliza - recte Chirieac.

Dupa logica expirata a acestuia, vinovat nu este hotul, ci cel care-l da in vileag pe hot! Dar nicio problema: la fel spun, de vreo 18 ani incoace, si politicienii prinsi cu mata-n sac.

Daca statutul actual al lui Chirieac este de „fost ziarist la „Gandul”„, se cuvine sa remarcam si reactia corecta a conducerii ziarului. Cristian Tudor Popescu a avut, finalmente, o atitudine etica, de gazetar care a inteles unde sfarseste gazetaria si unde incepe porcaria.

E un semnal tonic si dinspre patronul ziarului, Adrian Sarbu, cel care s-a implicat personal pentru ca gunoiul sa nu fie ascuns sub pres.

Important e ca deratizarea presei sa continue! Curatand-o de uscaturi, padurea va fi mai sanatoasa. Deocamdata insa, cazul „Chirieac” este singular. Ba nu: a disparut subit si Mirel Curea de la „Adevarul”.

Mai exista insa destui tortionari ai hartiei ori mercenari ai scrisului. Scoli de presa arondate Academiei „Rosca Stanescu” au nascut multi exponenti ai unei specii nocive: ziaristul-caltabos. Unii mai tucani, altii mai ciutaci, plus un batalion de securistasi...

Pe unii dintre ei i-ati vazut zilele acestea, solidarizandu-se cu „nedreptatitul” Chirieac. Din pacate, ei devin vizibili doar cand caltabosul li se face mult prea gros.