La cel de-al XX-lea congres energetic mondial (WEC-2007), deschis duminica la Roma, Rusia prezinta pentru prima data o expozitie unitara. La forum participa si Gazprom, care pretinde, pe baza contractelor pe termen lung, sa detina o treime din piata Uniunii Europene.

Expertii considera ca aceste planuri sunt exagerate si duc la deficit pe plan intern in Rusia, scrie "Nezavisimaia Gazeta" citat de Rador.

Actualul forum energetic, care se organizeaza o data la trei ani, va permite Gazpromului sa-si reafirme inca o data ambitiile la consolidarea propriilor pozitii peste hotare.

Nu intamplator, in ajunul WEC-2007, vicepresedintele Gazprom, Alexandr Medvedev, a declarat ca contractele pe termen lung existente vor permite companiei sa-si ridice ponderea pe piata tarilor din Uniunea Europeana de la 26% la 33%.

Conform planurilor existente, in anul 2007 Gazprom trebuie sa livreze, prin contracte pe termen lung, tarilor din strainatatea indepartata, in principal - statelor membre ale Uniunii Europene, 147 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Medvedev nu ascunde faptul ca, in pofida negocierilor privind livrari de gaze in China si Coreea, piata europeana este astazi pentru companie cea mai importanta si asa va fi si in viitorul previzibil.

Expertii nu pun la indoiala aceasta teza, insa au opinii diferite in aprecierea capacitatii companiei Gazprom de a-si realiza ambitioasele planuri fata de Europa asigurand totodata stabilitatea livrarilor de gaze pentru piata interna din Rusia.

De exemplu, Valeri Nesterov, analist la compania "Troika Dialog", explica vectorul occidental al grupului rus Gazprom prin aceea ca in Rusia exista uriase rezerve de gaze naturale: pana la 48 de trilioane de metri cubi, iar toate strategiile existente prevad cresterea extractiei de gaze de la 640-650 de miliarde de metri cubi pe an la 800-850 de miliarde de metri cubi.

In opinia expertului, incheierea de contracte pe termen lung este avantajoasa pentru Gazprom datorita faptului ca aceasta presupune serioase investitii pentru realizarea proiectelor de exploatare a noi zacaminte de hidrocarburi. "Si trebuie sa fim suta la suta convinsi ca cerere va exista si ca investitiile vor fi recuperate", - a mentionat Nesterov.

El este optimist in ceea ce priveste cresterea la 33% a prezentei Gazpromului pe piata UE , care, tinand seama de sprijinul statului, va fi incununata de succes in realizarea proiectelor sale in Europa. Totodata, el recunoaste ca exista probleme pe piata interna din Rusia.

Specialistii occidentali avertizeaza asupra probabilitatii unui deficit de gaze naturale, insa, dupa cum apreciaza Nesterov, situatia nu este atat de critica.

"Exista probleme pe termen scurt in echilibrul energetic, insa exista si suficiente resurse pentru rezolvarea lor".

Opiniei lui Nesterov i se opune partenerul sau de la compania de consulting "RusEnergy", Mihail Krutihin. Potrivit acestuia, pana in anul 2015 volumul extractiei de gaze naturale in Rusia practic nu va creste. In districtele federale din vestul Federatiei Ruse se prognozeaza o crestere cu numai 3 miliarde de metri cubi de gaze.

Daca se va reusi darea in exploatare a Zacamantului Stockman, atunci se vor mai adauga inca 32 de miliarde de metri cubi de gaze, insa si asa este putin. "Deficitul poate ajunge la 10-15 miliarde de metri cubi", - a declarat Krutihin.

In acest caz, sunt inevitabile intreruperi in livrarile de gaze pe piata interna si, pentru a preintampina posibilele tensiuni sociale, vor trebui inchise supapele la conductele pentru export, incalcandu-se astfel indeplinirea obligatiilor ce decurg din contractele pe termen lung.

In afara de aceasta, Krutihin se indoieste de capacitatea Gazpromului de a detine o treime din piata UE.

Potrivit prognozelor partenerului german al Gazpromului - compania "E.ON Ruhrgaz", care cu greu ar putea fi banuita de partinire, ponderea companiei ruse pe piata europeana in anul 2015 urmeaza sa scada de la 26-27% in prezent la 22%, ceea ce coincide cu estimarile Institutului de strategie energetica din Moscova.

Oamenii de stiinta rusi considera ca peste opt ani cererea de gaze naturale in Uniunea Europeana nu va depasi 179 de miliarde de metri cubi. Tinand seama de faptul ca in prezent in Europa se exporta pana la 168 de miliarde de metri cubi, diferenta in plus nu este substantiala.