Ministerul de Externe a trecut Italia pe lista tarilor pentru care a emis atentionari de calatorie. Pe aceasta lista se mai afla Iran, Bulgaria, Mexic si Costa-Rica. In ultimele zile, a crescut numarul relatarilor de presa despre cetateni romani cazuti victime ale violentelor in Italia, dupa ce presupusa crima a lui Romulus Mailat a starnit un val de indignare in Peninsula.

Pe site-ul ministerului sunt publicate informatii despre decretul de urgenta italian privind expulzarea cetatenilor comunitari. MAE explica si in ce mod poate fi atacata o astfel de masura de expulzare, dar si consecintele ei.

Purtatorul de cuvant al MAE, Ilie Banica, a explicat pentru HotNews.ro ca masura luata de minister are un caracter informativ asupra decretului adoptat de guvernul italian, privind expulzarea cetatenilor care reprezinta un pericol pentru siguranta publica: „Nu e vorba de un risc, ci de o masura cu caracter informativ”.

Gaia La Cognata, ofiter de presa la Ambasada Italiei, a declarat pentru HotNews.ro: "Am informat Roma, dar nu avem nici un comentariu de facut".

Comentand initiativa MAE, viceconsulul onorific al Italiei la Cluj, Radu Paslaru, a afirmat ca “fenomenele de isterie de ambele parti nu se rezolva decat cu calm si cu ratiune. Cineva da prima palma, dupa care celalat il scuipa si uite asa se ajunge la escaladarea conflictului".

Paslaru ne-a declarat ca "gestul MAE o sa aiba efect zero, pentru ca lumea e mai normala", adaugand "eu, daca as fi diplomat italian, nu as spune nimic. Nu ai ce sa raspunzi la asa ceva. As lasa sa se stinga focul singur. La asa ceva nu poti rsspunde. N-as fi recurs la gestul facut de Ministerul de Externe”.

In ultimele zile mai multi cetateni romani au fost ucisi sau au cazut victima violentelor in Italia. O mare parte a opiniei publice italiene a devenit ostila fata de romani, dupa uciderea unei femei, crima de care este acuzat un tigan din Romania.

Pe aceeasi pagina de internet, au fost postate si numele tarilor in care cetatenii romani sunt avertizati in ceea ce privesc riscurile de calatorie. Printre aceste tari figureaza Afganistan, Arabia Saudita, Columbia, Etiopia, Georgia, Irak sau Timorul de Est.