Raportul Curtii Europene a Auditorilor (ECA) a relevat faptul ca, dintre neregulile constatate la cheltuirea banilor europeni, cele mai multe erori se gasesc in domeniul platilor directe in agricultura. Procentul erorilor constatate se ridica la circa 28%, in ansamblul statelor membre.

Auditorii au constatat ca, in toate statele membre vizitate (cu exceptia Portugaliei si a Belgiei), situatia solicitarilor de plata a fost clarificata dupa expirarea termenului limita legal de 31 decembrie 2005 (in valoare de peste 8,3 miliarde de euro). “Prin urmare, unele state membre nu au reusit sa ii plateasca pe toti agricultorii pana la termenul limita de 30 iunie 2006.

Aceasta a reprezentat o problema indeosebi in Anglia. Auditul efectuat de Curte la nivel de beneficiar final a revelat 13 cazuri, din cele 54 de plati selectate aleatoriu in vederea testarii, in care suprafetele luate in considerare pentru calcularea numarului de drepturi la plata erau incorecte si/sau ineligibile” mai arata documentul citat.

Romania: “nesatisfacator” pentru Agentia SAPARD

Romania nu a scapat fara sa fie mentionata in raportul ECA, in problema fondurilor de preaderare. “Operatiunile Sapard auditate de Curte au fost afectate de erori semnificative. Curtea a constatat ca, in cazul anumitor proiecte, beneficiarii de ajutor comunitar nu isi respectasera obligatiile contractuale.

In particular, s-a constatat ca un proiect auditat in Romania nu era eligibil pentru finantare UE, intrucat nu se respectasera normele si procedurile privind achizitiile publice, prescrise de Comisie”, se arata in raport.

Nu in ultimul rand, Agentia SAPARD a primit calificativul “nesatisfacator” pentru controalele preliminare administrative si tehnice si pentru controalele in teren. Cu toate acestea, in raport se mentioneaza ca “majoritatea erorilor identificate privesc un singur proiect in Romania.

Eroarea identificata in procedurile de achizitii publice se referea la aspecte formale ale licitatiei”.

Noile state membre, in topul neregulilor

Intre tarile luate ca exemplu pentru a ilustra situatia neregulilor in domeniul platilor directe se numara Estonia, Cipru si Ungaria.

“In Estonia cei patru beneficiari auditati au beneficiat de plati pentru o suprafata mai mare (cu 4,6% - in medie) decat cea masurata la fata locului, iar autoritatile estone nu au putut sa justifice cifra utilizata pentru calculul coeficientului de reducere pe care l-au aplicat.

In Cipru, continua sa existe carente in sistemul cadastral (care dateaza din 1926 si care nu reflecta modificarile survenite de atunci in limitele naturale ale suprafetelor ), ceea ce explica cele doua diferente relativ importante care au fost constatate cu privire la suprafete (7,26% si 18,7 %).

In Ungaria, coeficientul de reducere a fost calculat gresit, conducand la plati majorate sistematic cu 1,62% fata de cat s-ar fi cuvenit”, arata raportul ECA.

Grecia, o adevarata performanta negativa

In Grecia, pentru al cincilea an consecutiv, oficialii isi exprima rezerve privind insuficienta punere in aplicare a IACS. Pentru 2006, “Curtea a confirmat ca in continuare nu se pun in aplicare controale cheie, si anume: gestionarea cererilor de plata, procedurile de inspectie, integritatea bazei de date referitoare la animale si sistemul de identificare a parcelelor agricole.

Aproximativ 850 de milioane de euro sunt platite agricultorilor in fiecare an in aceste conditii de control nesatisfacatoare. Pentru perioada 1996-2005, Comisia a impus corectii insumand 479 de milioane de euro, echivalentul a aproximativ 6% din cheltuielile declarate”, se precizeaza in Raportul Curtii Europene a Auditorilor.