Radu Craciun, director de investitii al Interamerican Pensii, a declarat pentru HotNews.ro ca decizia Guvernului de a majora salariul minim la 500 de lei “nu este o masura care sa sprijine demersul guveratorului Bancii Nationale a Romaniei care solicita prudenta in politicile salariale pentru ca presiunile inflationiste sa scada”.

De aceeasi parere este si fostul ministru de Finante, Ionut Popescu, care a spus ca “orice majorare de salariu are efect asupra inflatiei”. “Nu este vorba despre suma in sine. Ea e doar o baza de calcul pentru alte salarii, mai ales in sectorul bugetar. O crestere care poate parea mica este mare, prin angrenare, la salariile mari”, a mai spus Ionut Popescu.

In ceea ce priveste eliminarea diferentei dintre salariul minim primit de persoanele cu studii superioare fata de cel primit de persoanele fara studii superioare, Radu Craciun este de parere ca sunt foarte putini angajati cu studii superioare care primesc salariul minim.

“Exista o lipsa pe piata fortei de munca de angajati cu studii superioare. Sunt foarte multe firme care nu gasesc astfel de persoane, astfel incat nu prea exista angajati cu studii superioare care sa primeasca salariul minim”, a mai spus analistul.

Exceptie fac insa cadrele didactice. “Profesorii sunt o categorie care ar merita mult mai multa atentie. Se prefera succesele si beneficiile pe termen scurt in dauna celor pe termen lung, in ceea ce priveste cheltuielile bugetare”, a incheiat Radu Craciun.

Potrivit lui Florin Catu, analistul-sef al ING Bank, “principalul efect al majorarii salariului minim, in sistemul public, va fi de crestere al deficitului bugetar. In sectorul privat efectul ar fi trimiterea mai multor angajati in economia gri. Teoretic ar putea duce si la somaj, dar in Romania nu cred ca va fi cazul".

Majorarea salariului minim va avea impact si asupra cheltuielilor bugetare

Potrivit NewsIn, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, marti, ca majorarea salariului minim va avea un impact mic asupra fondurilor publice, avand in vedere numarul redus al celor din administratie cu salarii sub 500 lei.

Florin Catu este insa de parere ca aceasta crestere va avea, in mod sigur, impact asupra cheltuielilor bugetare, deoarece 25% din forta de munca se afla in sectorul bugetar, iar salariul minim este si o baza de calcul pentru alte salarii. “Ramane insa sa analizam ulterior efectele care asupra cheltuielilor bugetare”, a mai spus Catu.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat marti ca majorarea salariului minim pe economie la 500 de lei reprezinta o crestere remarcabila, insa atentioneaza ca este nevoie de prudenta in domeniul politicilor salariale.

“Majorarea salariului minim reprezinta o crestere de aproximativ 28%, care este absolut remarcabila. Cred in acelasi timp ca toata lumea, fie ca e vorba de Guvern, fie ca e vorba de sindicate, trebuie insa sa priveasca cu multa precautie modul in care evolueaza economia”, a declarat primul-ministru, citat de NewsIn.

Seful Executivului a mai spus ca “inflatia care inregistreaza niste cresteri mai importante decat era prevazut, evolutia preturilor la produsele alimentare din Romania, care sunt in crestere, trebuie sa ne dea de gandit si sa avem o atitudine foarte prudenta in ceea ce priveste politicile salariale”.

  • Citeste si Salariul minim pe economie va fi de 500 de RON