Incepand din anul scolar 2007 - 2008, proiectul educational „Creeaza-ti mediul!” a fost inclus in Curriculum-ul national al obiectelor optionale pentru elevii din invatamantul primar si gimnazial., anunta un comunicat de presa al Fundatiei Concept.

„Creeaza-ti mediul!” este un proiect educational initiat de HOLCIM (Romania) SA, implementat in colaborare cu Fundatia CONCEPT si in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, ce se adreseaza elevilor din clasele III - VII.

Una dintre cele mai importante componente ale acestuia a fost elaborarea a trei seturi de publicatii educationale, respectiv: Suportul educational pentru elevi - clasele III - VII, Ghidul metodologic pentru personalul didactic de la III - VII si un Dictionar de termeni, ce poate fi folosit la toate clasele.

Aceste materiale sunt disponibile in format electronic si pot fi descarcate gratuit la urmatoarea adresa: http://web.concept.ro/download/CDEco.rar.

?

Proiectul isi propune sa formeze un comportament civic de protectie a mediului inconjurator in randul copiilor si sa-i familiarizeze in acelasi timp cu terminologia de specialitate.

In acest scop, spre a veni in sprijinul educatorilor, „ghidul metodologic oferit ca suport la acest optional vizeaza imaginea de ansamblu (prin tematica unitatilor de invatare), precum si detaliile semnificative, punand la dispozitie elementele de baza ale strategiilor didactice, indicand resursele educationale si formele/instrumentele de evaluare.

In elaborarea acestui material s-a urmarit centrarea invatamantului pe elev.”, declara autorii materialelor.

?

„Avizul dat de Ministerul Educatiei si Cercetarii ne intareste convingerea ca initiativa noastra raspunde realmente nevoilor de informare ale tinerei generatii si o face intr-un mod adecvat si apreciat de formatori. Abordarea noastra a mizat pe gasirea unor cai atractive si interactive de raportare a tinerilor la mediul inconjurator.

Astfel, am sustinut campanii de informare cu privire la protectia mediului desfasurate de elevi in scolile si orasele lor, dar si expozitii pe teme de mediu realizate de ei, antrenandu-i apoi in concursuri de creatie si comunicare, precum si in activitati de ecologizare a cartierului sau a scolii lor”, a declarat Luminita Oprea, Communication Manager, Holcim (Romania) SA.

?

Timp de trei ani, „Creeaza-ti mediul!” a fost implementat ca proiect pilot in aproximativ 25 de scoli din tara, mai intai pentru clasele a III-a si a IV-a, fiind extins ulterior pana la clasa a VII-a.

„Sugestiile venite din partea cadrelor didactice ne-au permis, pe de o parte, sa verificam aplicabilitatea proiectului, iar pe de alta parte, ne-au determinat sa extindem adresabilitatea grupului tinta datorita interesului manifestat de elevi.

Imi face placere sa afirm ca implementarea in scolile din Romania a aplicatiei CREEAZA-TI MEDIUL! ca obiect de studiu optional este o reusita cu care se pot mandri toti cei care si-au adus contributia: Compania HOLCIM (Romania) SA, cadrele didactice din scolile pilot, Fundatia CONCEPT si nu in ultimul rand, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului care ne-a stat mereu aproape cu expertiza

si competentele sale”, a subliniat Radu Mateescu, Presedinte Executiv al Fundatiei CONCEPT.

?

In urmatorii 2 ani HOLCIM (Romania) SA va finanta organizarea concursului national scolar CREEAZA-TI MEDIUL si invita toate scolile care au optat pentru implementarea acestui obiect de studiu sa participe. Concursul national este organizat de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, se arata in comunicatul de presa.

?

Pentru informatii suplimentare: Fundatia CONCEPT, telefon 021-311 12 52, persoana de contact Monica Cugler, e-mail mcugler@concept.ro; sau Holcim (Romania) SA, telefon 021-231 77 08, persoana de contact Luminita Oprea.