Comisiile reunite de buget finante din Camera Deputatilor si Senat au inceput, marti, dezbaterile la proiectul de buget pe 2008, care a primit, dupa prezentarea in comisiile de specialitate, 1.600 de amendamente, relateaza NewsIn.

"Ministerul Finantelor isi va prezenta pozitia fata de cele aproape 1.600 de amendamente in dezbaterile de la comisiile de buget finante reunite ale Parlamentului", a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

In opinia lui Vosganian, deficitul bugetar pe 2008 este rezonabil, pentru ca ofera sansa ministerelor de a-si realiza politicile, dar a precizat ca in cazul in care parlamentarii vor decide majorarea acestuia vor fi incalcate criteriile tratatului de la Maastricht care impun un deficit de pana la 3% din PIB.

De asemenea, ministrul economiei si finantelor a anuntat ca proiectul de buget pe 2008 prevede o majorare a cheltuielilor de investitii de la 5,5% din PIB in 2007 la 6,5% din PIB, ceea ce inseamna 28 miliarde lei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat, la sedinta din Parlament, ca bugetul pe 2008 este unul prudent, fara un deficit mare, si a sustinut ca intr-un an electoral politicile economice trebuie intarite, recomandand aplicarea unui mix de politici fiscale-bugetare-salariale pentru reglarea echilibrelor macroeconomice.

"Bugetul pe 2008 este unul relativ restrans. BNR ar vrea sa fie si mai restrans, dar suntem realisti si stim ca bugetul trebuie sa asigure un echilibru intre venituri si cheltuieli dar si intre aspiratii sociale si posibilitati. Speram ca discursul nostru in comisiile parlamentare sa atenueze tendinta parlamentarilor de a mari cheltuielile", a declarat Isarescu.

La randul sau, PSD a criticat, prin vicepresedintele PSD Constantin Naita, modul "extrem de optimist" in care ministrul Varujan Vosganin a prognozat bugetul pe 2008, dar a precizat ca formatiunea sa il va vota daca Guvernul va accepta cele zece solicitari ale social-democratilor.

Guvernul a aprobat, in 10 octombrie, proiectul legii bugetului de stat pe 2008 potrivit caruia veniturile bugetului general consolidat vor ajunge la 172,8 miliarde lei, de la 143,8 miliarde lei in acest, in timp ce cheltuielile vor creste la 184,7 miliarde lei de la 154,5 miliarde lei, astfel deficitul bugetar va fi de 11,9 miliarde lei, reprezentand 2,7% din PIB.