Publicatia italiana Il Secolo XIX scrie ca politia italiana a obtinut indicii cum ca in Romania ar exista tabere de antrenament al-Qaeda. Informatiile ar fi fost obtinute prin interceptarea convorbirilor telefonice ale unor suspecti de terorism.

In reactie la aceste dezvaluiri, Serviciul Roman de Informatii afirma ca “nu detine date si nu a primit nici un fel de semnalare care sa ateste existenta unor tabere de antrenament Al Qaeda in Romania”.

Potrivit publicatiei citate, autoritatile din Italia au obtinut informatiile in urma interceptarii unei convorbiri intre doi suspecti de terorism. In acest caz, 20 de persoane au fost arestate, politia informand ca suspectii sunt membrii unei retele numite “Compania”.

SRI confirma intr-un comunicat de presa ca trei dintre suspectii retinuti in Italia fusesera expulzati din Romania.

“Inca de la sfarsitul anului 2002, SRI a identificat si monitorizat activ conexiunile din Romania ale unei retele de criminalitate transfrontaliera, cu relevanta in plan terorist.

In acest context, au fost intreprinse masuri de neutralizare a activitatilor cu potential de risc la adresa securitatii nationale asupra membrilor retelei prezenti pe teritoriul tarii noastre”, se arata in comunicat.

SRI mai precizeaza ca “in cadrul actiunilor de cooperare internationala serviciul nostru a informat mai multe servicii partenere, printre care si partenerul italian, inclusiv cu o parte din elementele aparute recent in mass media”.