In afara de curatarea orasului de cablurile de pe stalpi, reteaua metropolitana de telecomunicatii, NetCity, pe care Primaria Capitalei a inceput sa o construiasca are ca scop si spargerea monopolurilor cablistilor. Iata insa ca a ajuns sa fie suspectata ea insasi de monopol.

Cei mai importanti operatori de telecomunicatii prin cablu - acestia fiind si cei vizati in principal de acest proiect - au afirmat ieri intr-un glas ca NetCity va crea in Capitala un monopol in comunicatii si, ca atare, proiectul va fi blocat de catre Comisia Europeana.

"Nu putem accepta ca doar o singura companie sa fie proprietarul fibrei optice, asa cum prevede proiectul in forma actuala, si sa devenim toti chiriasii unui monopol, fara control asupra serviciilor pe care le furnizam mai departe clientilor", a declarat Radu Petric, presedintele Asociatiei de comunicatii prin cablu.

Chiar daca oarecum neasteptat, acest punct de vedere a beneficiat rapid de atentia Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, care a reactionat imediat si, prin vocea presedintelui sau, Dan Georgescu, a declarat ca nu va mai permite crearea nici unui monopol pe piata romaneasca, mai ales acum, cand se fac mari eforturi de a le descuraja pe cele existente.

Operatorii au mai aratat si ca termenul stabilit de Primarie pentru obligativitatea reamplasarii cablurilor aeriene in subteran - mai 2008 - este cat de poate de nerealist, avand in vedere ca este vorba despre o investitie care trebuie facuta de la zero, cablurile care atarna acum inestetic peste tot neputand fi pur si simplu ingropate, din cauza ca au alti parametri fizici fata de

cablurile care pot sa reziste sub pamant (acestea din urma fiind realizate din materiale tratate impotriva rozatoarelor sau cu coeficient de rezistenta la tasare).

Cum Primaria nu mai elibereaza autorizatie de construire a retelelor decat numai pentru cele amplasate in subteran, toti cablistii s-ar putea vedea in situatia de a utiliza obligat, fortat reteaua NetCity.

integral in Romania Libera