Sute de clujeni stau ore in sir in fata Biroului de Carte Funciara Cluj. Pentru un CF, un clujean poate astepta chiar si un an si jumatate. Sunt si alte riscuri: cine se lasa pe mana angajatilor institutiei risca sa ajunga proprietarul unui imobil care nu ii apartine.

Harababura de la Biroul de Carte Funciara Cluj a culminat in urma cu cinci luni, cand un clujean exasperat de asteptari a agresat o angajata a institutiei.

Video: Disperarea ii duce la violenta pe un cetatean clujean

Programul cu publicul pentru persoanele fizice la Biroul de Carte Funciara Cluj este de la ora 12 la ora 13 de luni pana vineri, iar joi orarul este suplimentat si dupa-amiaza. Marti, pe holurile Biroul de Carte Funciara Cluj peste 30 de persoane asteptau sa isi rezolve probleme legate de Cartea Funciara a proprietatilor pe care le detin.

“Eu vin aici de peste trei ani pentru Cartea Funciara. Este ca la casa de nebuni”, spune Vasile M., care a refuzat sa isi decline in totalitate indentitatea. El spune ca are mai multe proprietati pe care doreste sa le intabuleze. Barbatul sustine ca numai pentru ultima proprietate a fost nevoit sa vina de sapte ori.

“Pentru ultimul CF vin de peste un an jumate. Ei tot imi spun ca nu stiu ce greseala s-a facut, ca s-au incurcat literele. Dar pe mine nu ma intereseaza”, a mai declarat Vasile M. Nici avocatii nu au reusit sa rezolve problema sa. “Stai aici ore in sir sa intri la registru. Cand ajungi acolo vezi ca toate foile sunt rupte. Nu au un angajat care sa le traga la Xerox?”, se mai intreaba cetateanul.

Zeci de milioane pentru, zeci de ore de nervi

Rodica Jecan este unul dintre “clientii” permanenti ai Biroului de Carte Funciara Cluj. De peste un an si jumatate spune ca asteapta ca un teren pe care l-a obtinut de la statul roman in urma unei retrocedari sa fie intabulat. “Astept dupa acest CF de peste un an si jumatate”, spune Rodica Jecan.

Ea sustine ca pana acum a schimbat peste trei avocati. “Am platit peste 30 de milioane de lei numai pe avocati, cu care nu am rezolvat nimic. Nu stiu din ce motive nu pot sa ajung la CF, cu toate ca am toate documentele in regula”, spune femeia.

Ea povesteste ca dupa doua luni de la depunerea actelor a incercat sa afle care este situatia documentelor. “Dupa doua luni de la depunerea actelor, am venit aici (n.red. la Biroul de Carte Funciara Cluj). Mi s-a vorbit foarte urat. Ca de ce vine eu pe capul lor sa le deranjez, ca ele sunt ocupate si nu au timp sa se ocupe de mine”, a mai spus Rodica.

Cum poti sa ajungi proprietar pe casa altuia

Printre cei care asteptau sa intre in Biroul de Carte Funciara Cluj l-am intalnit si pe Laurentiu Dinu. El este unul dintre “clientii” mai noi ai institutiei. “Vin de doua saptamani aici si in fiecare zi ma poarta aiurea”, spune el.

Laurentiu ne-a povestit cum au reusit angajatii Biroului de Carte Funciara sa ii intabuleze un imobil care nu era al sau. “Locuinta in care traiesc este la numarul 62, cei de la CF mi-au intabulat-o pe numele meu dar au trecut numarul 63”, spune acesta. Eroarea a aparut din cauza ca fostul proprietar avea un contract de cumparare unde numarul imobilului era trecut in cifre romane.

“Pe cheltuiala mea a trebuit sa gasesc vechiul contract de vazare-cumparare si il prezint si sa le explic care e numarul corect. Mi-au solicitat sa fac si o serie de cereri pentru a indrepta eroarea, desi eu nu am gresit. Ei au gresit, ei trebuiau sa indrepte eroarea pe banii lor ”, a mai declarat Laurentiu Dinu.

In acest moment, el asteapta ca un alt imobil sa ii fie intabulat si se plange de slaba pregatire a angajatilor din institutie. “Am sunat iniante sa vin aici ca sa aflu de acte am nevoie. La telefon mi-au spus ca am nevoie de o serie de acte, cand ajung aici mi se spune ca am nevoie de cu totul alte acte. Si asa de doua saptamani, in fiecare zi”, mai spune el.

Bataie pentru un dosar CF

In urma cu cinci luni, nervii unuia dintre miile de clujeni care trec pragul Biroului de Carte Funciara a cedat. Mai precis, barbatul nemultumit de faptul ca nu i s-a rezolvat o cerere a agresat o angajata a biroului.

Agresorul a declarat in fata politistilor ca era nervos pe angajatii Oficiului pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara, deoarece nu i-au solutionat un dosar. Agresorul a fost identificat in persoana lui Petrus Emil.

Tot scandalul a pornit, conform reprezentantilor Oficiului penntru Cadastru si Publicitate Imobiliara, din cauza faptului ca reprezentantii Biroului de Carte Funciara i-au spus barbatului ca dosarul de intabulare mai are nevoie de completari.

In acel moment, el a sarit peste tejgheaua care il despartea de angajata institutiei si a lovit-o in cap cu receptorul unui telefon. Toata scena a fost surprinsa pe camerele de filmat ale institutiei. Timp de cateva momente, barbatul s-a invartit prin institutie, dupa care a plecat.

Angajata Biroului a depus plangere la Inspectoratul de Politie Judetean, care in urma cecetarilor a trimis dosarul in instanta. Barbatul este judecat pentru lovire.

Prea multe cereri, prea putini angajati, aceleasi scuze de functionar

Leontina Kovacs, directorul Oficiului pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara Cluj, in subordinea caruia se afla si Biroul de Carte Funciara, sustine ca problemele de la CF au drept cauza numarul mare de solicitari si lipsei de personal. “La inceputul anului, in ianuarie, am avut 15 000 de cereri, luna trecuta am avut peste 30 000 de cereri”, spune Kovacs.

Ea mai mentionat ca toate aceste cereri sunt preluate de catre cei 40 de angajati ai institutiei. “Nu avem destul personal, o sa mai facem angajari. De asemenea, pentru a reglementa situatia se va construi un nou sediu, unde spatiul de primire al publicului va fi mai mare”, spune ea.

Deoarece s-au constat intarzieri de peste un an la eliberarea actelor, la Cluj au fost detasati din tara opt angajati ai Agentiei Nationale pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara. “Noi speram ca in cel mai scurt timp sa rezolvam si aceste intarzieri”, a mai declarat Kovacs.

Directorul OCPI Cluj a mai mentionat ca la preluarea documentelor de carte funciara de la Ministerul Justitiei, Biroul de Carte Funciara avea numai noua angajati care aveau in dotare doar masini de scris. “Acum fiecare angajat are calculator”, a mai declarat Kovacs.