Milioane de locuri de munca din toata lumea - in special in domeniul pescuitului sau al turismului - ar putea sa dispara din cauza incalzirii globale, sustin directorii agentiilor de mediu din cadrul ONU, citati de Reuters. In schimb, eforturile de a limita efectele acestui fenomen ar putea crea noi valuri de angajari, cum ar fi in domeniul tehnologiei de mediu.

Totusi, specialistii atrag atentia ca noile locuri de munca nu vor fi create in acelasi timp cu locurile pierdute si nici in acelasi loc. Mai mult, reprezentantii Natiunilor Unite sustin ca incalzirea globala si nevoia de raspuns la schimbarile climatice reprezinta un impuls major pentru inovatie si eficienta.

In Statele Unite exista deja mai multi lucratori in domeniul ecologic decat in cel farmaceutic, iar in Germania ecologistii de meserie ii vor depasi, ca numar, pe cei din domeniul auto pana in 2020.

Michel Jarraud, secretarul general al Organizatiei Mondiale a Meteorologiei, atrage atentia ca incalzirea are loc "mai repede decat ne-am fi asteptat". In opinia sa, vor avea loc schimbari atat in mediul de afaceri, cat si pentru angajatii ale caror vieti sunt puse in pericol.

Matthew Farrow, reprezentantul Confederatiei britanice a Industriei, a declarat ca, potrivit unui sondaj recent, ingrijorarile privind incalzirea globala se regasesc la cel putin 70% dintre companii. El a adaugat ca actiunile guvernului de a reduce emisiile de dioxid de carbon vor avea un impact major asupra muncitorilor europeni in urmatorii ani.