Curtea Suprema va decide joi daca dosarul in care este inculpat senatorul PSD, Serban Mihailescu, va fi retrimis procurorilor DNA.

Avocatii au cerut la inceperea sedintei de judecata returnarea dosarului la DNA, motivind ca procurorii ar fi trebuit sa ceara avizul presedintelui pentru anchetarea lui Serban Mihailescu, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale in ce-i priveste pe fostii ministri.

Avocatul Gheorghe Diaconescu a cerut in fata Inaltei Curti retrimiterea dosarului la DNA pentru refacerea urmaririi penale. „Procurorul trebuia sa ceara avizul presedintelui pentru a incepe urmarirea penala. Astfel, urmarirea penala se afla sub spectrul nulitatii absolute. De asemenea procurorul a nesocotit la inceperea urmaririi urmaririi penale principiul aplicarii legii mai favorabile.

Rezulta ca procurorul a inceput in mod nelegal urmarirea penala", a explicat Gheorghe Diaconescu, avocatul lui Mihailescu.

In luna mai, Serban Mihailescu a cerut suspendarea procesului, sustinind ca anchetarea sa trebuia sa inceapa dupa ce presedintele si-ar fi dat avizul, iar dosarul a fost trimis la Curtea Constitutionala. Potrivit deciziei acesteia, nu doar actualii ministri au nevoie de avizul presedintelui pentru inceperea urmaririi penale, ci si fostii ministri.

In acest fel a fost modificata Legea raspunderii ministeriale, in momentul de fata beneficiind de imunitate fostii si actualii demnitari.

Invocind decizia Curtii Constitutionale, mai multe dosare de mare coruptie au fost retrimise procurorilor pentru refacerea urmaririi penale, tonul fiind dat de dosarul Zambaccian in care este inculpat fostul premier Adrian Nastase.

Senatorul PSD Serban Mihailescu este judecat in stare de libertate dupa ce procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au acuzat ca ar fi primit ca mita 11 arme de vanatoare. Dosarul a fost deschis in urma denuntului facut de fostul consilier al lui Mihailescu, Fanel Pavalache.

Cel din urma a fost arestat in 2002, in primul mare dosar de coruptie si a fost condamnat la sase ani de inchisoare, in 2004, fiind eliberat conditionat in iunie anul trecut.