Comisarul european pentru Justitie, Libertate si Securitate, Franco Frattini, a afirmat marti ca se opune revizuirii acordului Schengen si a directivei UE referitoare la libera circulatie a persoanelor, pentru contracararea imigratiei romanesti din Italia, relateaza postul Radio Radicale.

Intr-un interviu acordat postului de radio italian, Frattini a afirmat: „Ma opun modificarii acordului Schengen, dar sunt favorabil, fara nevoia de a adopta o lege, ca odata abolite frontierele interne, sa fie sporite controalele de politie in teritoriu, in interiorul spatiului Schengen, fara a schimba regulile acestui acord".

Frattini a declarat ca schimbarea directivei 38/2004 a UE, propusa de ministrul italian de interne, Giuliano Amato, nu s-ar putea realiza oricum mai inainte de jumatatea anului 2009.

„A vorbi astazi despre modificarea directivei 38 inseamna sa ne dam intalnire la jumatatea anului 2009", a precizat Frattini, adaugand ca "daca un stat membru, precum Italia, de exemplu, ar propune aplicarea unor reguli mai severe, eu as avea datoria de a consulta celelalte state membre si de a vedea care sunt reactiile.

Repet, insa, este o problema de care ar trebui sa se ocupe noua Comisie Europeana, deoarece timpii sunt atat de lungi incat este nerealist sa ne imaginam ca o asemenea modificare ar putea fi realizata rapid".

Comisarul european a reiterat faptul ca directiva UE nu permite expulzarile in masa, precizand insa ca "pot fi semnate multe ordine de repatriere individuale, fiecare bine motivat". El a reamintit ca autoritatile italiene par sa fi procedat in acest fel, pana in prezent, expulzand circa 150 de persoane in doar cateva zile, prin ordine individuale de repatriere.

Guvernul de la Roma a adoptat, in urma cu doua saptamani, un decret potrivit caruia un judecator poate aproba si semna un ordin de expulzare a unui imigrant considerat o amenintare la siguranta publica in lipsa unui proces

Inainte de adoptarea acestei masuri, cetatenii comunitari puteau fi expulzati in tarile lor de origine doar daca reprezentau o amenintare la adresa statului.

Uniunea Europeana a cerut statelor membre ca expulzarile unor cetateni comunitari sa fie individuale si motivate, iar fiecare persoana care primeste ordinul de expulzare trebuie sa aiba posibilitatea sa faca recurs. Oficialii de la Bruxelles au avertizat ca masura de indepartare din tara nu poate fi pusa in aplicare daca imigrantul ataca in justitie decizia autoritatilor.