Comisia Europeana a decis miercuri sa acorde Romaniei un nou termen pentru acreditarea finala a Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura, pana la 16 decembrie, informeaza un comunicat publicat pe pagina CE.

Potrivit documentului, institutia europeana va decide in 20 decembrie activarea clauzei de salvgardare pe agricultura, daca Romania nu-si va rezolva problemele in vederea acreditarii depline a APIA.

Oficialii de la Bruxelles au salutat progresele facute de Romania pentru implementarea sistemelor de plati in agricultura, dar au cerut eforturi suplimentare pentru imbunatatirea sistemului IT, pentru a evita reducerea cu 25% a platilor pentru agricultura.

Romania a anuntat ca nu va face plati la scara larga inainte ca toate controalele necesare sa fie facute si a aratat ca a pus in functiune modulul software, care a fost verificat de un auditor independent.

"Totusi, auditorul a gasit deficiente importante in modulul sofware destinat sa asigure ca platile sunt facute corect. Din acest motiv, s-a decis continuarea procedurii pentru aplicarea 'mecanismului de salvgardare', care va fi introdus prin decizie a Comisiei Europene, prevazuta pentru 20 decembrie.

Totusi, in 15 decembrie, autoritatile romane trebuie sa asigure acreditarea completa a APIA", se afirma in comunicatul Comisiei Europene, care precizeaza ca "daca autoritatile romane pot demonstra pana in 16 decembrie, pe baza unui raport al unui evaluator independent, ca aceste deficiente identificate au fost remediate, procedura care duce spre activarea mecanismului de salvgardare va fi oprita".

Ministerul Agriculturii a transmis joia trecuta Comisiei Europene scrisoarea privind progresele din activitatea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), CE urmand sa analizeze documentul si sa decida daca aplica sau nu Romaniei clauza de salvgardare.

Scrisoarea face referire la remedierea problemelor din activitatea APIA si asigura CE ca Romania nu va acorda platile din fonduri UE pana cand nu va fi finalizat controlul in teren al datelor declarate de agricultori in cereri.

Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat ca APIA a implementat toate modulele softului, ultimul dintre ele, cel care vizeaza autorizarea platilor, urmand sa fie testat. In plus, in scrisoarea trimisa de Romania este prezentat si stadiul programului de efectuare a controlului in teren.

Dupa primirea scrisorii, Comisia va face o analiza tehnica, iar ulterior va lua o decizie privind activarea clauzei.

Activarea clauzei de salvgardare in domeniul agriculturii ar insemna reducerea cu 25% a fondurilor alocate de UE pentru acordarea subventiilor agricole.