Curtea Constitutionala a decis miercuri ca legea care prevede cresterea salariilor diplomatilor este constitutionala, a declarat pentru HotNews.ro Augustin Zegrean, judecator la CC. Curtea a luat in discutie cererea de examinare trimisa de Traian Basescu, care s-a opus acestei legi pe motv de discriminare.

Seful statului a refuzat in prima faza sa promulge proiectul de Lege, retrimitandu-l la Parlament, dupa care a sesizat Curtea Constitutionala.

Ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a declarat in repetate randuri ca diplomatii romani au cele mai mici salarii din Uniunea Europeana, salutand decizia Parlamentului din septembrie de a mari salariile angajatilor din MAE.

Presedintele Traian Basescu a spus ca prevederile legii sunt „excesive”, ducand la discriminare intre diplomati si restul bugetarilor.

Legea privind salarizarea si alte drepturi banesti ale personalului din administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe si de la misiunile diplomatice se refera la cresteri salariale prin marirea coeficientilor de multiplicare pentru functiile diplomatice si consulare, cu procente cuprinse intre 85% si 186%, si prin majorarea coeficientilor de multiplicare pentru functiile de executie, cu procente cuprinse intre 186% si 204%.