Educatia fizica ar trebui sa fie disciplina obligatorie in programele scolare, se arata intr-un raport adoptat, marti, de Parlamentul European, cu 590 voturi pentru, 56 impotriva si 21 abtineri.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, „numarul copiilor obezi devine din ce in ce mai mare, in timp ce in scoli, numarul orelor alocate educatiei fizice a scazut, din 2002, de la 121 minute la 109 minute pe saptamana”.

Raportul adoptat de Parlamentul European cere statelor membre sa asigure obligativitatea unei anumite cote de ore pentru educatie fizica in scoli, in ciclul primar si secundar, iar la nivel academic sa asigure un grad mai mare de integrare intre sport si cursurile obisnuite.

Parlamentul European indeamna statele membre sa continue campaniile de informare destinate copiilor de varsta scolara si parintilor acestora cu privire la legaturile care exista intre modul de viata sanatos, exercitiul fizic si alimentatie.

Raportul mai arata ca educatia fizica este singura disciplina din programa scolara care urmareste pregatirea copiilor pentru un stil de viata sanatos si care transmite valori sociale importante ca autodisciplina, solidaritatea sau spiritul de echipa.

„Numarul orelor de educatie fizica prevazute in programa scolara a scazut in ultimul deceniu atat in scolile primare, cat si in scolile secundare, si exista extrem de mari divergente intre statele membre in ce priveste unitatile si dotarile disponibile”, se mai spune in document.

Parlamentul invita statele membre sa elimine barierele din calea participarii la educatia fizica, determinate de gen, religie sau etnie, si sa ofere si copiilor cu handicap posibilitatea de a participa la orele de educatie fizica.