Ziua mondiala a diabetului a fost marcata, miercuri, in intreaga lume. In ultimii ani, numarul bolnavilor de diabet a crescut ingrijorator in intreaga lume, medicii vorbind despre o adevarata epidemie la nivel mondial.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, daca in acest an sunt inregistrati aproximativ 246 de milioane de bolnavi de diabet la nivel mondial, pentru 2025 se prognozeaza un numar de 380 de milioane de bolnavi.

"Niciun copil nu ar trebui sa moara de diabet"

In acest an, Ziua mondiala este dedicata copiilor si tinerilor care sufera de diabet si are ca deviza "Niciun copil nu ar trebui sa moara de diabet".

Manifestarile organizate in aceasta zi au ca scop constientizarea oamenilor de a porni lupta impotriva principalilor factori de risc ai diabetului, unul dintre cei mai de temut fiind obezitatea, care duce la aparitia diabetului de tip 2, inclusiv la copii si tineri.

Diabetul de tip 2 la copii si tineri se asociaza, in 80-90% dintre cazuri, cu obezitatea. Daca pana de curand acesta era o raritate printre tineri, mai nou, odata cu cresterea obezitatii in randul copiilor, a crescut alarmant si numarul copiilor si al tinerilor diagnosticati cu diabet.

In toata lumea au loc, miercuri, marsuri adresate persoanelor care sufera de aceasta boala, sub egida "Efortul fizic previne diabetul". In Bucuresti, marsul se desfasoara in Parcul Tineretului din capitala. Un astfel de mars are loc si la Craiova.

Pe tot parcursul manifestarii, cei prezenti isi vor putea face gratuit testul de determinare a glicemiei, anunta Ministerul Sanatatii intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.

Un sfert dintre romani sunt predispusi la diabet

In Romania, incidenta acestei boli a devenit alarmanta. Daca, in prezent, sunt inregistrati, in tara noastra, peste 600.000 de pacienti care sufera de diabet zaharat, se estimeaza ca numarul real al acestora ar putea fi de peste 1 milion, in momentul in care se va incheia Programul national de evaluare a sanatatii populatiei.

Dupa primele trei luni de derulare a Programului de evaluare a starii de sanatate, datele preliminare arata ca dintre cele 2,5 milioane de romani evaluati, 23,4% prezinta diferite grade de risc pentru boala diabetica de tip II.

La noi in tara sunt depistate, anual, intre 50.000 si 80.000 de noi cazuri.

Diabetul - a patra cauza de mortalitate in lume

Diabetul zaharat, o boala extrem de periculoasa prin complicatiile pe care le da, are o raspandire mondiala semnificativa si nu tine cont de varsta. In plus, ea poate fi mostenita genetic.

Diabetul este a patra cauza de mortalitate din lume, in timp ce aproximativ 50% dintre pacientii cu diabet zaharat nu sunt constienti de starea lor.

Oamenii de stiinta au avertizat chiar, ca diabetul va ucide, in 2007, tot atatea persoane ca si SIDA.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tarile care conduc in topul mondial al celor mai multi bolnavi de diabet sunt India (31 de milioane), China (20,8 milioane), Statele Unite (17,7 milioane), Indonezia (8,4 milioane), Japonia (6,8 milioane de bolnavi) si Pakistan (5,2 milioane).

Comparativ, se estimeaza ca in 2030, 70,4 milioane de persoane vor suferi de diabet in India, 42,3 milioane in China, 30,3 milioane in Statele Unite, 21,3 milioane in Indonezia si 13 milioane in Pakistan. Japonia va inregistra cea mai mica crestere, urmand sa ajunga la 8 milioane de bolnavi.

Previziunile alarmante, precum si costurile tot mai mari ale asistentei medicale asociate acestei boli determina guvernele sa actioneze. Tot mai multe tari sunt pregatite sa aloce fonduri din ce in ce mai mari pentru lupta impotriva acestei boli.

Romania se aliniaza si ea la tendinta globala. Ministerul Sanatatii a decis, in primavara acestui an, eliberarea medicamentelor pentru tratarea acestei boli prin farmaciile cu circuit deschis si a hotarat implicarea medicilor de familie in depistarea si tratarea diabeticilor.