Parlamentul va fi inchis o saptamana pentru a le permite senatorilor si deputatilor sa-si organizeze campania electorala in teritoriu.

Conducerea celor doua Camere a dat unda verde parlamentarilor sa mearga in campania electorala, in ciuda faptului ca activitatea Legislativului scartaie si multe proiecte de lege au termen tacit de adoptare, iar comisiile de specialitate inregistreaza intarzieri in zeci de rapoarte din cauza absenteismului in masa.

Pe deasupra, saptamana libera acordata senatorilor si deputatilor va fi pontata la salariu, fiind considerata o saptamana normala de lucru, cu activitati in teritoriu.

Dupa ce Senatul a decis sa acorde parlamentarilor liber saptamana viitoare si Biroul Permanent al Camerei a decis sa le dea liber deputatilor sa-si desfasoare “activitatea politica”.

Potrivit secretarului Biroului Permanent, Ioan Munteanu, deputatii vor primii bani pe saptmana in care nu lucreaza in Legislativ si asta pentru ca este considerata activitate in circumscriptii. Mai mult, alesii neamului vor folosii si masinile date de Parlament in scopul campaniei electorale.

In programul saptamanl al deputatilor doar o zi din saptamana este dedicata activitatii in circumscriptii unde acestia au audiente si se ocupa de problemele alegatorilor din judet.

Deputatii nu au legi de dezbatut in plen

La Camera Deputatilor se lucreaza in regim de avarie. Dupa activitatea in circumscriptii pentru euroalegeri, deputatii vor avea in program o saptamana de lucru la comisiile de specialitate, si asta pentru ca nu au ce proiecte legislative sa dezbata in plen. Din cauza absentelor in masa ale deputatilor, comisiile de specialitate inregistreaza intarzieri la dezbaterea initiativelor legislative.

Numarul proiectelor de legi cu termen depasit de depunere a rapoartelor:

Comisia de buget: 28 initiative legislative

Comisia pentru industrii: 12 initiative legislative

Comisia pentru agricultura :13 initiative legislative

Comisia pentru administratie publica : 13 initiative legislative

Comisia pentru sanatate : 17 initiative legislative

Comisia pentru invatamant 12 initiative legislative

Comisia juridica: 19 initiative legislative

In 2007, la Camera Deputatilor, 61 de proiecte de legi au fost adoptate tacit datoritat expirarii termenului de dezbatere. Motivul acestor intarzieri este simplu: absenta deputatilor de la sedintele comisiiilor de specialitate.

Numeroase sedinte de plen suspendate din lipsa de cvorum. Numai saptamana trecuta, pentru a se stabili competenta comsiei care reglementeaza timpii de antena pentru referendum, s-a covocat plen de trei ori si tot de atatea ori a fost amanata sedinta din cauza absentelor.

60 de proiecte de lege asteapta sa fie adoptate de senatori

Potrivit presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, 60 de proiecte de lege trebuie dezbatute pana la sfarsitul lunii noiembrie, multe dintre acestea riscand sa intre in adoptare tacita. Cum senatorii vor avea liber pana pe 26 noiembrie, mai raman cateva zile pentru dezbaterea acestora in plen.

Vacaroiu a anuntat ca incepand de pe data de 26 noiembrie, vor fi trei sedinte de plen consecutiv pentru a rezolva intarzierile.

Chiulul senatorilor de la sedintele de plen a devenit deja cliseu, despre care nici macar presa nu mai vorbeste. Un exemplu in acest sens sunt sedintele de plen de joi de la Senat, unde de mai bine de un an de zile nu s-a intrunit aproape niciodata cvorumul necesar pentru adoptarea legilor organice.

La comsiile de specialitate - aceeasi problema: lipsa membrilor intarzie discutarea proiectelor de legi si intocmirea raportelor.

Un exemplu recent in acest sens este raportul privind privatizarea Petrom, care a fost retrimis la comisia de specialitate pentru ca documentul era semnat doar de doi senatori din cei sapte membri ai comisiei respective.

Senatorii isi apara salariile de eventuale sanctiuni

In regulamentul deputatilor si senatorilor nu exista nici o sanctiune care sa se refere la absenteismul acestora de la munca. Exasperat de amanarea sedintelor de plen din lipsa de cvorum, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu a cerut comisiei de regulament sa introduca o prevedere care sa ii taxeze pe demnitari la salarii.

Vacaroiu a cerut reducerea indemnizatiei in cazul chiulangiilor, dar senatorii din comisiile de specialitate au introdus o prevedere care pledeaza pentru taierea altor drepturi, ca de exemplu banii pentru hotel, transport si diurna.

Astfel, membrii comisiilor de specialitate sustin ca nu se poate sanctiona o absenta nemotivata taindu-le din salariu si asta pentru ca indemnizatia li se cuvine pentru simplu fapt ca sunt parlamentari.

Situatia a ramas nesolutionata deocamdata, urmand ca la o noua sedinta sa se decida ce masuri se vor aplica celor care lipsesc. De altfel, presedintele Senatului a declarat eventualele sanctiuni pentru parlamentarii chiulangii vor fi aplicate din sesiunea viitoare.