Comisia Europeana va deschide procedura de sanctionare (infringement) a Romaniei daca legea privind infiintarea Autoritatii Nationale de Reglementare nu va fi in concordanta cu legislatia comunitara, a declarat miercuri, la Bucuresti, Paraskevi Michou, sef de departament in cadrul Directoratului General pentru Societatea Informationala si Media al Comisiei Europene.

Legea a trecut recent de Parlament cu amendamente, care au starnit ingrijorarea comisarului european pe telecom, Viviane Reding, privind independenta politica a acestei institutii. Mai mult, presedintele Romaniei a respins si a retrimis spre examinare proiectul de lege.

Informatia pe scurt:

  • Comisia Europeana va deschide procedura de infringement asupra Romaniei daca legea privind infiintarea ANRCTI nu se aliniaza la normele europene
  • Ministerul Comunicatiilor din Romania a transmis un raspuns la scrisoarea comisarului european Viviane Reding
  • Bruxelles-ul analizeaza in prezent explicatiile oferite de autoritatile romane
  • Procedura de infringement nu poate fi declansata inainte de adoptarea legii
  • Nu sunt excluse alte discutii intre Viviane Reding si autoritatile romane, inainte de adoptarea legii, in situatia in care explicatiile de la Bucuresti nu vor convinge Bruxelles-ul ca este asigurata independenta ANRCTI
  • Probleme tehnice la conferinta de presa a oficialului european


  • Comisia analizeaza raspunsul autoritatilor romane

    Aflata in vizita in Romania pentru prezentarea si discutarea propunerilor privind reforma normelor UE in domeniul telecomunicatiilor, aprobate ieri, de catre Comisia Europeana, Paraskevi Michou a anuntat ca “Ministerul Comunicatiilor si Transporturilor din Romania a transmis un raspuns explicativ la scrisoarea comisarului Viviane Reding si ca acest raspuns este acum analizat”.

    Oficialii de la Bruxelles se declara multumiti ca legea a fost retrimisa de la Presedintie in Parlament si spera ca vor exista discutii serioase asupra acesteia, astfel incat forma finala sa nu contravina legislatiei europene, iar independenta autoritatii de reglementare sa fie asigurata. In cazul contrar - ar putea fi lansata procedura de infringement.

    “Faptul ca legea ANRCTI a fost retrimisa in Parlament este un semn ca insusi presedintele a gasit probleme. Ne asteptam ca aceasta lege sa fie intens discutata si speram ca forma finala sa fie in concordanta cu legislatia comunitara, pentru ca altfel Romania va fi sanctionata”, a declarat Paraskevi Michou.

    Procedura de infringement nu poate fi declansata inainte de adoptarea legii

    Oficialul de la Bruxelles spune ca in acest moment exista un dialog continuu intre Comisie si autoritatile romane.

    Comisia asteapta sa vada noua lege, dar asta nu exclude alte posibile discutii intre Viviane Reding si autoritatile romane, in situatia in care explicatiile oferite de la Bucuresti nu vor convinge Bruxelles-ul ca este asigurata independenta ANRCTI.

    “Procedura de infrigement nu poate fi declansata inainte ca o lege sa fie adoptata, ceea ce nu inseamna ca autoritatile romane nu vor fi atentionate, daca explicatiile oferite nu sunt satisfacatoare, chiar inainte de adoptarea legii”, a declarat pentru HotNews.ro Paraskevi Michou.

    Reforma in domeniul telecomunicatiilor a prins pe picior gresit tehnologia din Romania

    Vizita oficialului european in tara noastra nu a fost lipsita de surprize "made in Romania”.

    Astfel, chiar in timpul conferintei de presa, sustinuta la sediul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, in care Paraskevi Michou a incercat sa explice noile reguli propuse de Viviane Reding pentru intreg sectorul telecom al Uniunii Europene, au existat probleme serioase cu aparatura de comunicatii.

    S-a ajuns, astfel, ca traducerea sa fie facuta “la rece” sau “la ureche”.

    O lege controversata

    Amintim ca pe 6 noiembrie, intr-un raspuns la cateva intrebari adresate de redactia HotNews.ro, Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru telecomunicatii, a atentionat ca asupra Romaniei ar putea fi deschisa procedura de infrigement, daca legea de functionare a ANRCTI nu va fi in concordanta cu legislatia comunitara.

    Printre problemele semnalate in proiectul de lege se numara procedura prin care MCTI va transmite ANRCTI anual o scrisoare ce va contine strategia Guvernului in domeniul comunicatiilor electronice, pe care autoritatea este obligata sa o respecte.

    Ingrijorarea comisarului european este accentuata de faptul ca statul roman, prin Ministerul Comunicatiilor este actionar integral sau partial in cadrul anumitor operatori ai pietei telecom din Romania.

    In forma in care a trecut de Camera Deputatilor, legea prevedea ca Autoritatea sa treaca de sub controlul Guvernului, in controlul Parlamentului. ANRCTI devenea o autoritate publica autonoma in subordinea Camerei Deputatilor, condusa de un consiliu format din 7 membri numiti de Camera Deputatilor pentru un mandat de 5 ani.

    Tot pe 6 noiembrie 2007, Traian Basescu a cerut reexaminarea acestei legi pe motiv ca incalca legea fundamentala. Motivele invocate: Camera Deputatilor nu trebuia sa fie camera decizionala pentru aceasta lege, iar controlul institutiei trebuia sa fie bicameral.

    In replica, Ministerul Comunicatiilor a transmis un comunicat de presa in care specifica faptul ca nu exista nici o problema legata de legislatia privitoare la ANRCTI, iar ingrijorarile Comisarului European sunt nefondate.

    Concluzia MCTI era ca “temerile cu privire la o posibila declansare a unei proceduri de infringement nu sunt justificate, iar problemele ridicate in scrisoarea Comisiei Europene sunt pe deplin clarificate in raspunsul ce va fi inaintat Comisiei Europene in zilele urmatoare”.

    Mai multe informatii in legatura cu "Reforma reglementarilor din domeniul telecomunicatiilor".