Ofiterul roman Theodor Criveanu a primit inca o distinctie pentru salvarea vietii mai multor evrei in timpul Holocaustului.

Alcee L.Hastings, membru al Congresului SUA si presedinte al Comisiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, a prezentat, miercuri, o hotarare prin care se acorda, post mortem, lui Theodor Criveanu,

recunoasterea pentru eforturile depuse in scopul salvarii unor vieti nevinovate in timpul Holocaustului.

Theodor Criveanu a fost ofiter in rezerva in Armata Regala a Romaniei, insarcinat cu intocmirea si prezentarea, catre autoritatile militare, a listelor de evrei care primeau certificate de munca in ghetou, necesare pentru ca acestia sa nu fie deportati in Transnistria.

Sfidand ordinele nazistilor, Theodor Criveanu si-a riscat propria viata, eliberand, in secret, permise de munca pentru evrei si salvand, astfel, mai multe vieti.

Dupa razboi, Theodor Criveanu a trait in Romania. El a incetat din viata in anul 1988.

"Sunt onorat sa recunosc eforturile eroice ale lui Theodor Criveanu, care a salvat nenumarate vieti de evrei nevinovati, la fel ca toti ceilalti indivizi altruisti. Multi oameni curajosi, care si-au riscat viata pentru a salva evrei nevinovati in timpul Holocaustului, in acele vremuri teribile ale istoriei, nu au fost inca onorati, iar acesta este un fapt ce ma intristeaza profund.

Mii de povesti ale acestor eroi raman nerostite, pentru ca nazistii le-au luat viata fara mila. Pentru cei care au supravietuit Holocaustului si pentru cei care nu i-au supravietuit, eu sunt astazi aici, in onoarea eroismului lor.

Dl Criveanu si alti oameni au facut sacrificiul suprem si pentru acest lucru merita sa fie comemorati si venerati de acest Congres, pentru altruismul si curajul lor", a afirmat Alcee L. Hastings.

Theodor Criveanu a mai fost decorat, in luna august, si cu titlul de "Drept intre popoare", la memorialul Yad Vashem din Ierusalim. Distinctia este acordata non-evreilor in numele poporului evreu, in semn de recunoastere pentru eforturile de a salva de la moarte membri ai acestei comunitati.