Exista o serie de diferente intre pensia obligatorie privata si cea facultativa. Cea mai importanta este data de plata contributiilor. Astfel, banii din sistemul pensiilor private obligatorii vin din banii dati la sistemul public de pensii. Deci practic salariatul nu mai plateste nimic din salariul sau.

In cazul pensiei facultative, plata cotizatiei la fondul de pensii se face din salariul angajatului.

Banii din contul pensiei facultative pot fi lasati urmasilor, in situatia in care a intervenit, inainte de virsta de 60 de ani, decesul angajatului. La fel se intimpla si cu banii din contul pensiei private obligatorii.

Doar angajatii in virsta de pina la 45 de ani pot participa la sistemul de pensii obligatorii private. La pensia facultativa pot contribui toti angajatii cu virste de pina la 52 de ani si jumatate. In plus, la pensia privata obligatorie se platesc pentru inceput doar 2% din venit. In cazul pensiei facultative, contributia poate ajunge la 15% din salariul angajatului.

Spre exemplu, la un venit de 1.000 de lei lunar, banii dati la sistemul de pensii obligatorii reprezinta (in primii ani) doar 20 de lei lunar. Iar o contributie lunara de 20 de lei, timp de 25 de ani, la un fond de pensii private ar putea asigura o pensie de 140 de lei pe luna timp de 15 ani (situatia optimista).

La pensia facultativa, la un venit de 1.000 de lei, contributia maxima poate fi de 150 de lei. La acesti bani, dupa 25 de ani, pensia platita ar ajunge la 1.050 lei.

Comisioanele platite la fondurile de pensii obligatorii sint cu 50% mai mici decit cele de la fondurile facultative. Spre exemplu, comisionul maxim pe care poate sa-l perceapa un fond pentru transformarea banilor in unitati la pilonul II este de maximum 2,4%, fata de 5% cit este la pensia facultativa.

Si comisionul de administrare a fondului la pilonul II este mult mai mic: adica 0,6% pe an din activele fondului, fata de 2,4% la pilonul III - pensia facultativa.

O persoana ar putea avea in momentul iesirii la pensie trei surse de venit: pensia de stat, cea privata obligatorie si cea facultativa. Deoarece valoarea minima a ultimelor doua pensii nu este reglementata prin lege, nu se poate spune cu siguranta care va fi aceasta. In schimb, atit la pensia facultativa, cit si la cea obligatorie, banii platiti drept contributii vor fi garantati.

„Pensia privata obligatorie se acorda o data cu cea publica de stat. Iar in acest moment legea prevede ca virsta de pensionare este de 60 de ani pentru femei si de 65 de ani pentru barbati.

Daca intre timp se schimba legislatia, atunci se va intra in posesia pensiei private obligatorii dupa noua lege“, ne anunta Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Cu alte cuvinte, daca in 2020 legea va prevedea ca se va iesi la pensie la 70 de ani, atunci banii din sistemul privat obligatoriu vor veni la aceasta virsta.

integral in Cotidianul