In perioada ianuarie-august 2007, functionarii ministerului au stat in strainatate 1.134 de zile. Din cei peste 650 de angajati ai Ministerului Agriculturii la nivel central, in jur de 100 beneficiaza anual de cel putin o deplasare peste hotare. Cu toate acestea, prezenta lor la Bruxelles, de exemplu, este de cele mai multe ori inutila.

Fie avem acolo specialisti care pot reprezenta Romania si astfel deplasarea celor de la Bucuresti nu este necesara, fie ministerul nu poate fructifica rezultatul sederii lor in capitala UE.

Campioana absoluta la capitolul deplasari este Miruna Christache, functionar la Departamentul Integrare Europeana. Cu 19 vizite la Bruxelles in perioada ianuarie-august 2007, ea a fost aproape saptaminal, cite trei zile pe saptamina. Motivul: participarea la comitetul agricol pe tema de cereale.

Surpriza a venit insa in momentul in care conducerea ministerului i-a solicitat o analiza privind piata europeana a griului. Pentru ca, timp de doua saptamini, Christache nu a reusit sa scrie ceva despre acest subiect, lucrarea a fost plasata unei colege de-ale sale.

„Nu va pot spune ce decizii se iau in cadrul comitetului si nici care sint pozitiile Romaniei pentru ca totul este secret“, a tinut sa mentioneze Miruna Christache.

Nici Vasile Dreve, specialistul care merge de doua ori pe luna la Bruxelles pentru a discuta despre lapte si care a acumulat 11 delegatii in prima parte a anului, nu a putut redacta un material despre piata europeana a lactatelor.

In plus, desi specialistii ministerului merg la Bruxelles pentru a participa la lucrarile comitetelor de gestiune, nici unul nu a putut sa spuna cite astfel de comitete pe agricultura exista la Comisie. Aceasta in ciuda faptului ca informatia cu lista tuturor comitetelor poate fi gasita foarte usor pe site-ul Comisiei Europene.

,,Plimbaretii“ nu pot explica rostul acestor deplasari, mai ales ca Romania are o misiune la Bruxelles, unde sint angajati trei specialisti pentru a se ocupa special de problemele pe agricultura. ,,Se pot prezenta la comitete reprezentantii nostri la misiune. De fapt, ei ne pun in tema cu ceea ce se discuta“, a spus Vasile Dreve.

Pina si reprezentantii Comisiei Europene si-au dat seama ca intilnirile comitetelor de gestiune nu au rezultate semnificative si au decis sa reduca frecventa intrunirilor. Astfel, comitetul privind lactatele se va intruni o data pe luna (in loc de intilnirile bilunare), iar comitetul pentru cereale se va intruni o data la doua saptamini, si nu o data pe saptamina ca pina acum.

Angajatii Agriculturii nu au refuzat nici alte destinatii din Europa si nu au ratat nici un tirg, conferinta, congres, fie ca era vorba despre Germania, Olanda, Italia, Franta sau Bulgaria.

Pentru un seminar privind controlul calitatii alimentelor, un functionar a stat in Germania 12 zile, iar intr-o excursie in Finlanda s-au plimbat timp de sase zile trei angajati ai ministerului in frunte cu Istvan Toke.

integral in Cotidianul