Consiliul National pentru Combarerea Discriminarii (CNCD) a decis, joi, sa se abtina de la pronuntare in ceea ce priveste solutionarea petitiei depuse de asociatia Romani Criss in legatura cu declaratiile ministrului de externe, Adrian Cioroianu, privind "plasarea in desert a infractorilor".

Consiliul a afirmat ca s-a antepronuntat in acest caz printr-un comunicat emis la 6 noiembrie in care a condamnat declaratiile sefului diplomatiei, a anuntat presedintele CNCD, Ferenc Csaba Asztalos.

Seful diplomatiei afirmase in timpul audierilor ca nu ar trebui sa fie sanctionat, deoarece si-a cerut deja scuze public, a declarat avocatul asociatiei.

Avocatul asociatiei, Marian Mandache, a declarat ca Romani Criss vrea sa analizeze daca CNCD s-a antepronuntat asupra declaratiilor ministrului Cioroianu si, dupa ce va primi hotararea Consiliului cu argumentele acestuia, va decide daca ataca sau nu verdictul dat. Mandache a apreciat ca decizia Consiliului ar trebui sa-i parvina intr-o saptamana.

Consiliul l-a audiat, joi dimineata, pe ministrul de Externe Adrian Cioroianu, in legatura cu declaratiile sale ca infractorii ar trebui trimisi in desert sau in batalioane disciplinare.

Ulterior ministrul si-a cerut scuze pentru aceste afirmatii, dar luni a recidivat spunand ca "trimiterea celor certati cu legea in desert nu se va intampla prea curand".

Sesizarea impotriva ministrului de Externe a fost depusa de Asociatia Romani Criss , insa declaratiile sale au fost criticate de societatea civila si de partidele politice de opozitie, care i-au cerut demisia de la conducerea Diplomatiei.

Conducerea PNL a decis totusi ca Adrian Cioroianu, sa fie mentinut in functie.