Ministerul Afacerilor Externe a eliminat, de pe pagina sa de internet, atentionarea cu cod galben pentru Italia, unde era prezentat decretul adoptat de Guvernul de la Roma privind expulzarea unor cetateni comunitari considerati pericoulosi pentru siguranta tarii.

Oficialii MAE au eliminat complet intreaga rubrica de atentionari cu cod galben in care, pe langa Italia, mai erau incluse Bulgaria, Costa Rica, Mexic si Iran.

MAE a anuntat ca a publicat o serie de informatii referitoare la Italia la rubrica "Atentionari" de pe site-ul institutiei in scop informativ, iar retragerea lor de la aceasta categorie a fost decisa deoarece Ministerul a apreciat ca scopul campaniei de informare a fost atins.

Ministerul de Externe a pastrat in schimb rubrica de avertismente cu cod rosu, unde sunt mentionate, printre altele, Afganistan, Coasta de Fildes, Columbia, Etiopia, Irak sau Timorul de Est.

In rubrica cu fisele de tara in care sunt prezentate conditiile de calatorie din tarile cu potential turistic, MAE mentioneaza la Italia, printre altele, ca: “autoritatile italiene pot dispune indepartarea unui cetatean roman numai pentru motive de ordine publica, de siguranta sau de sanatate publica, precum si pe motive de comportament personal sau individual.

Termenul acordat cetateanului unui stat membru UE pentru a abandona teritoriul italian nu poate fi mai scurt de 15 zile, in cazul refuzarii acordarii sederii, si de 30 de zile, in cazul refuzarii prelungirii sederii sau masurii de indepartare de pe teritoriul Italiei”.

MAE nu mai face nicio mentiune la decretul de expulzare adoptat de cabinetul de la Roma.

Ministerul de Externe a trecut marti Italia pe lista tarilor pentru care a emis atentionari de calatorie. Pe aceasta lista se mai aflau Iran, Bulgaria, Mexic si Costa-Rica. In ultimele zile, a crescut numarul relatarilor de presa despre cetateni romani cazuti victime ale violentelor in Italia, dupa ce presupusa crima a lui Romulus Mailat a starnit un val de indignare in Peninsula.

Purtatorul de cuvant al MAE, Ilie Banica, explicase pentru HotNews.ro ca masura luata de minister are un caracter informativ asupra decretului adoptat de guvernul italian, privind expulzarea cetatenilor care reprezinta un pericol pentru siguranta publica: „Nu e vorba de un risc, ci de o masura cu caracter informativ”.

La randul sau, viceconsulul onorific al Italiel la Cluj, Radu Paslaru, ne-a declarat ca "gestul MAE o sa aiba efect zero, pentru ca lumea e mai normala", adaugand "eu, daca as fi diplomat italian, nu as spune nimic. Nu ai ce sa raspunzi la asa ceva. As lasa sa se stinga focul singur. La asa ceva nu poti rsspunde. N-as fi recurs la gestul facut de Ministerul de Externe”.