Compania britanica British Petroleum a descoperit uriase rezerve de gaz condensat in zacamantul Shah-Deniz din Azerbaidjan ceea ce, in opinia partenerului de proiect, grupul norvegian StatoilHydro, poate dubla, practic, nivelul productiei. Acest lucru ar permite Azerbaidjanului sa exporte mai mult, inclusiv sa poata ajuta alimentarea gazoductului Nabucco.

Analistii estimeaza ca descoperirea va creste considerabil potentialul de export al Azerbaidjanului, care in cinci ani ar putea atinge 10-12 miliarde metri cubi.

Zacamantul Shah Deniz din Marea Caspica este exploatat de un consortiu condus de BP (operatorul proiectului), caruia ii apartin 25,5% din actiunile proiectului. Tot atat detine si StatoilHydro, in timp ce compania petroliera de stat a Azerbaidjanului (GNKAR), grupurile Lukoil si Total poseda cate 10% din proiect.

In 2010-2011 productia din cadrul primei faze de exploatare va atinge punctul maxim, de 8,6 miliarde metri cubi. In faza secunda, productia de gaze ar putea urca pana la 16 miliarde metri cubi pe an, ceea ce va permite Azerbaidjanului sa satisfaca nu doar cererile pietei regionale, dar si pe cele ale Uniunii Europene.

Directorul companiei de consultanta East European Gas Analysis, Mihail Korcemkin, considera ca descoperirea noilor rezerve si cresterea productiei de gaze la Shah Deniz ar putea deveni factori decisivi in favoarea gazoductului Nabucco.