Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a afirmat joi ca exista suficiente resurse energetice pentru acoperirea necesarului din iarna, cand se vor inregistra temperaturi scazute.

Potrivit ministrului, care a condus prima sedinta a Comandamentului de iarna, sistemul energetic national nu va avea vulnerabilitati in alimentarea cu electricitate a consumatorilor pana in luna aprilie a anului 2008, perioada in care consumul ar putea creste cu pana la 10%.

Vosganian a afirmat ca sezonul rece din acest an va fi unul mai sever si s-ar putea inregistra temperaturi mai scazute fata de cele din anul trecut, ceea ce va determina cresteri ale consumului intre 7% si 10%.

Ministrul a declarat ca rezervele hidrologice vor fi mai mari in acest an fata de anul precedent, depozitele de gaze sunt pline, iar societatile miniere au confirmat ca au stocurile la nivelul normal si ca nu vor inregistra pana in martie nicio problema.

Vosganian a precizat ca unele primarii au probleme in ceea ce priveste plata la energia termica catre producatori, mentionand Bacau, Brasov, Pitesti, Deva, Rosiorii de Vede, zona Vaii Jiului, Constanta si Bucuresti. “Vom obliga autoritatile locale sa gaseasca sursele financiare pentru acoperirea acestor datorii", a precizat Vosganian.