Pretul gazelor furnizate populatiei ar putea fi majorat incepand de la 1 ianuarie 2008, iar tarifele la energie electrica vor fi mentinute la acelasi pret, ca urmare a punerii in functiune a Reactorului 2 de la Cernavoda, a anuntat, joi, Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor.

Oficialul nu a specificat care ar putea fi valoarea cresterii, insa Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) efectueaza in prezent mai multe analize si va stabili pretul in functie de evolutia tarifelor la gazele internationale.

La randul sau, vicepresedintele ANRE, Nicolae Opris, a declarat ca tendinta de aliniere a gazelor din productia interna cu cel al gazelor de import va continua si ca vor fi luate in calcul mai multe versiuni de uniformizare a tarifelor.

Romania s-a angajat, in anul 2004, ca pana la 1 ianuarie 2007 sa alinieze pretul gazelor din productia interna la nivelul celui la gazele din import. Ulterior, autoritatile au solicitat un alt termen, care expira la sfarsitul lui 2008.

Varujan Vosganian a declarat ca ministerul, impreuna cu ANRE, cauta o solutie ca pretul energiei electrice sa nu creasca de la 1 ianuarie. “Urmarim ca pretul gazelor si al energiei sa nu creasca in 2008 mai mult decat rata prognozata a inflatiei”, a declarat ministrul.