Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Nicolae Popa, a afirmat ca sosirea unei echipe de specialisti ai Comisiei Europene la instanta suprema pentru a se informa in legatura cu restituirea la Parchet a unor dosare de coruptie importante este o “ingerinta” in derularea proceselor respective.

Popa a afirmat ca intalnirea trebuia sa aiba loc la Ministerul Justitiei, insa reprezentantii Comisiei Europene s-au deplasat personal la ICCJ dupa refuzul romanilor de a se prezenta.

Specialistii CE “au pus intrebari, au fost interesati printre altele si de conditiile de restituire a unor dosare care privesc coruptia, la Parchet (Nastase, Copos)”, a declarat presedintele ICCJ, adaugand ca actiunea expertilor europeni “poate sa afecteze derularea normala a procesului si ca este bine ca aceste puncte de interes sa fie amanate pana cand se va da o solutie definitiva in aceste dosare".

Nicolae Popa a declarat ca niciodata nu va comenta solutiile date de colegii sai intr-un dosar sau altul si ca ceea ce au facut cei trei specialisti ai Comisiei europeni i se pare o “ingerinta” pe care le-a marturist-o si acestora.

Popa s-a intrebat daca reprezentantii Comisiei Europene procedeaza in acelasi mod si in alte tari din Uniunea Europeana. “Nu stiu daca o solutie a Curtii Europene de Justitie de la Luxembourg este analizata de Comisia Europeana sau daca se obisnuieste ca judecatorii de acolo sa se duca sa justifice in fata lor o anume solutie”, a declarat presedintele ICCJ.

Nicolae Popa a afirmat ca marile dosare de coruptie au fost restituite la Parchet din cauza faptului ca fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a modificat anumite proceduri in legislatia penala cu privire la trimiterea demnitarilor in judecata, iar “ceea ce s-a intamplat in ultimii ani este o caricatura”.

“Prea multi ministri vor sa fie Napoleoni. Prea multi vor sa-si lege numele de un cod. Prea multi vor ca inainte de a pleca sa intre in vigoare un cod”, a declarat Popa, precizand ca in timpul mandatului lui Monica Macovei au existat trei coduri penale.