Veniturile din prime ale companiilor de asigurari au crescut cu 24,7% in primele 9 luni ale anului, comparativ cu perioada similara din 2006, atingand un nivel de peste 1,6 miliarde de euro. Cifrele se bazeaza pe raportarile companiilor de profil catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Pana la finele acestui an, presedintele CSA, Angela Toncescu, a estimat obtinerea unor venituri de doua miliarde de euro din primele subscrise.

In ceea ce priveste structura veniturilor inregistrate in primele 9 luni ale anului, CSA a anuntat ca 80,65% din totalul primelor subscrise a fost generat de asigurarile generale, iar diferenta a revenit politelor de viata.

Vicepresedintele CSA, Constantin Buzoianu, a declarat ca asigurarile auto au o pondere de peste 70% in asigurarile generale; asigurarile pentru incendiu si alte calamitati naturale reprezinta 11,2%.

Pana la finele lunii septembrie, societatile de asigurari au incheiat 3,483 milioane de polite RCA, gradul de acoperire a parcului auto mentinandu-se la peste 85%, a spus Buzoianu. El a remarcat majorarea substantiala a despagubirilor acordate de companiile de asigurari.

Acestea au crescut cu 51% in primele 9 luni din 2007, pana la 260 de milioane de euro, comparativ cu intervalul similar din 2006.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a estimat ieri ca valoarea pietei asigurarilor va atinge zece miliarde de euro in intervalul 2015-2017, de cinci ori mai mult fata de nivelul preconizat pentru 2007.

Saltul se va datora atat cresterii naturale a industriei asigurarilor, cat si majorarii finantarilor in leasing pentru echipamente tehnologice. Deocamdata - a aratat Vosganian - piata asigurarilor din Romania este inca la cel mai scazut nivel de dezvoltare dintre tarile Europei Centrale si de Est, prima de asigurare pe cap de locuitor fiind de 80 euro.

integral in Romania Libera