Uneori, e bine sa nu se aplice toate rigorile normelor europene, scrie The Economist, intr-un articol amplu, intitulat „Diseratie despre porcul romanesc”. Exista doua motive pentru care taranii romani se confrunta, pentru prima data in cadrul UE, cu un Craciun nelinistit. Primul: o multime de bani; al doilea: modul de sacrificare a porcilor. Evident, cele mai mari nemultumiri sunt legate de porci.

Daca ne referim la bani, Comisia Europeana ameninta cu inghetarea a circa 180 de milioane de euro in ajutoare agricole daca autoritatile romane nu vor respecta termenul fixat pentru mijlocul lunii decembrie privind insituirea controalelor antifrauda. Pana acum, romanii de rand nu au protestat in mod deschis. Dar majoritatea comentatorilor dau vina pe guvern pentru acest esec.

Al doilea motiv e mai exploziv. El implica sugestii insistente ca normele UE privind protectia animalelor sa ii opreasca pe romani de la injunghierea porcilor, de Craciun, in propriile curti. Aceasta traditie a supravietuit chiar si anilor intunecati ai comunismului.

Odata cu apropierea primului lor euro-Craciun, oficialii romani isi exprima speranta ca temuta actiune represiva a Bruxelles-ului nu se va materializa, scrie publicatia.

Ei au avertizat Comisia ca amestecul in traditiile de Craciun ar fi cea mai rapida cale de a invenina atitudinea deschisa a romanilor fata de UE, noteaza The Economist preluat de Rador.

Se pare ca mesajul a fost auzit: exista semnale ca Bruxelles-ul se va face ca nu vede aceasta incalcare a legii pe scara larga, in timpul sarbatorilor. Cum spunea un oficial UE, “Nu pot prevedea vreo pedeapsa impotriva acestei traditii a taranilor romani”.

Sunt multe alte probleme “mai presante”, adauga el, prima fiind controlul platilor pentru a garanta ca subventiile agricole ajung unde trebuie.

Si avem multa zapada iarna, in Romania

Problema cu porcii e simpla. Dupa aderarea la UE, la 1 ianuarie 2007, Romania trebuie sa respecte o directiva privind protectia animalelor, care prevede ca porcii si ovinele pot fi omorate in gospodaria proprie, pentru consumul personal, numai daca sunt anesteziate cu un dispozitiv special inainte de a fi injunghiate. Acest lucru nu se va intampla in prea multe gospodarii.

Exista circa 4,5 milione de gospodarii agricole in Romania. „Uimitor, aceasta tara cu 22 de milione de locuitori detine aproape o treime din totalul fermelor din UE. Multe sunt mici gospodarii de subzistenta, care au una sau doua vaci, plus cai pentru arat si pentru transport.

(Scenele rurale din filmul “Borat” au fost filmate in Romania, nu in Kazahstan, noteaza publicatia).

Pe masura ce UE se extinde, normele sale trebuie sa fie aplicate in situatii ce nu au fost vreodata imaginate atunci cand au fost elaborate directivele respective. Majoritatea europenilor bogati nu vad niciodata un porc. Dar sefii autoritatii veterinare romane se asteapta sa fie sacrificati circa 1,5 milioane de porci in gospodariile proprii, la acest Craciun.

Teoretic, anesteziarea porcilor este acum obligatorie. In practica, guvernul abia a inceput sa discute despre modul de aplicare a acestei norme.

Exista indoieli legate de metoda cel mai adesea utilizata in abatoare, un soc electric puternic. Folosirea de electrozi intr-o curte acoperita cu zapada prezinta riscul ca toti cei prezenti sa sufere si ei un soc, explica un oficial. “Si avem multa zapada iarna, in Romania”. Pistoalele pneumatice pentru anestezie sunt acum tema favorita de cercetare.

Traditia romaneasca - o incalcare moderata

In timpul negocierilor de anul trecut de la Bruxelles, romanii au intrebat daca sacrificarea porcilor de Craciun ar putea face exceptie de la regula, data fiind sacrificarea practicata de musulmani si de evrei. Comisia a spus nu. Directiva ofera o exceptie numai pentru “ritualurile religioase”, iar practicile romanesti sunt considerate traditionale, nu rituale. Aceasta distinctie reprezinta o incalcare moderata.

Oficialii de la Bucuresti spun ca porcii pentru Craciun sunt sacrificati de sarbatoarea sfantului Ignat, pe 20 decembrie. Ei pot fi stropiti cu apa sfintita. Adultii care asista la sacrificare postesc, in mod traditional, si nu mananca produsele de porc specifice sarbatorilor (piftie, sarmale cu mamaliga, carnati, etc), pana la Ajunul Craciunului.

Unele scoli din sate le dau copiilor o zi libera pentru sacrificarea porcului, iar copiii primesc bucati de sorici ca sa se inveseleasca. “Copiii plang dupa porc, pentru ca a fost prietenul lor tot anul”, recunoaste Niculae Lazar, un medic veterinar al autoritatii sanitare. Dar porcii din gospodarii duc o viata mai buna decat animalele din complexele industriale, adauga el.

In timp, tendinta este spre o sacrificare mai profesionista a porcilor. Orasenii care isi viziteaza bunicii de la tara sunt mai fandositi decat verii lor de la tara, temandu-se totodata de trichineloza, o boala parazitara, cu care pot fi infectati porcii din gospodarii. O idee este de a vedea daca veterinarii angajati sa faca teste de trichineloza vor face anestezii gratuit. Dar asta va dura.

“Incercam sa gasim un echilibru intre traditiile si obligatiile noastre europene", explica Radu Roatis, vicepresedinte al autoritatii veterinare romane.