Un fost agent al Serviciului roman de Informatii Externe, Mihai Contiu, sustine, intr-o o scrisoare deschisa adresata presedintelui Basescu si premierului Tariceanu, ca serviciile secrete romanesti dezinformeaza conducerea Romaniei cu privire la adevarata stare de spirit din Republica Moldova.

"Va scriu toate aceste lucruri, stimate domnule presedinte si domnule prim-ministru, pentru a va atrage atentia asupra faptului ca serviciile secrete romanesti care actioneaza in Moldova, cele de la linie, dezinformeaza conducerea Romaniei cu privire la adevarata stare de spirit din Moldova, spala uriase sume de bani prin intermediul publicatiilor, sponsorizarilor de carte, bonuri de consum

curent la restaurant sau receptii, chitante de mana pentru recompensarea unor informatii furnizate de catre subiectii moldoveni, cumparari de cadouri pentru aceiasi subiecti, prime etc.", spune Mihai Contiu in scrisoare”, scrie semnatarul scrisorii, publicata vineri in ziarul Moldova Suverana.

Jurnalistul mai pretinde ca i s-a cerut sa se infiltreze in anturajul presedintelui Vladimir Voronin, ceea ce a refuzat, pentru ca nu vroia sa faca "spionaj politic" si pentru ca stia, "sfatuit de un as al spionajului romanesc", ca este pasibil de a fi anchetat penal si condamnat de statul pe teritoriul caruia actiona.

Contiu acuza Ambasada Romaniei din Chisinau ca a vrut sa-l deconspire si il acuza pe premierul Tariceanu ca nu a "fost capabil" sa reformeze ambasada.

Mihai Contiu a fost, dupa cum declara, agent de informatii asociat al Serviciului roman de Informatii Externe pentru Republica Moldova, incepand cu anul 1988 si pana in urma cu doi ani. In prezent este cetatean roman rezident in Republica Moldova si editorialist la Moldova Suverana.

Editorialistul de la Moldova Suverana le "ofera" presedintelui Basescu si premierului Tariceanu un nume care, acuza el, ii va minti profesionist, daca doresc sa afle ce se intampla cu situatia spionajului romanesc in R. Moldova - Ion Negescu, fost consul al Romaniei in R. Moldova, "ofiter de linie al Serviciului de Informatii Externe al Romaniei", dupa cum sustine Contiu.

Negescu este "colaborator temporar al meu si, banuiesc, tradatorul meu (unul dintre ei)", adauga Contiu.

"Romania, domnule presedinte si domnule prim-ministru, m-a tradat prin serviciile care ar trebui sa fie cele mai de incredere, cele de informatii, iar o vina majora va revine dv., d-le Tariceanu, pentru ca n-ati fost capabil sa reformati Ambasada de la Chisinau, s-o curatati de slugoii ceausisti, asta pentru ca, dintr-o diplomatie stupida, pentru a arata Europei si NATO ca sunteti curati, va

incapatanati sa nu maturati Ambasada de la Chisinau de ambasadori ca Filip Teodorescu", scrie Contiu.