Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat vineri, referindu-se la remarcile critice ale ambasadorului SUA, Nicholas Taubman, ca un diplomat straina nu are dreptul sa faca astfel de afirmatii chiar daca legile despre care vorbea nu erau bune.

Seful Executivului a recunoscut ca modificarile la Codul Penal “sunt proaste”, dar in acelasi timp considera ca in nici o tara europeana diplomatii nu fac astfel de declaratii. "O spun foarte deschis: legile sunt proaste, dar in acelasi timp nu mi se pare firesc ceea ce a facut ambasadorul", a spus Tariceanu.

"Eu consider ca cele doua legi de care vorbim sunt proaste, dar acest lucru nu-i da dreptul unui diplomat strain sa faca astfel de declaratii. Intr-o tara europeana astfel de atitudini nu exista. Eu n-am pomenit, intr-o alta tara europeana, ambasadorul unei alte tari sa faca comentarii de genul asta", a declarat Tariceanu.

Premierul a refuzat insa sa comenteze afirmatiile colegului sau de partid Bogdan Olteanu, care l-a criticat pe ambasadorul american si l-a acuzat ca si-a obtinut mandatul prin coruptie.

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, a facut joi declaratii extrem de dure la adresa Parlamentului Romaniei, acuzand tentativa de reducere a independentei procurorilor.

Taubman a atacat decizia Camerei Deputatilor de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala afirmand ca ele reprezinta "un adevarat pas inapoi in eforturile Romaniei de a combate numeroase tipuri grave de infractiuni si coruptie".