Ordin publicat in Monitorul Oficial: Angajatii aflati in concediu medical pot fi verificati la domiciliu intre orele 8-11, 12-17, 18-20

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Joi, 13 mai 2010, 17:22 Antreprenor in Romania


Miercuri, 12 mai a fost publicat in Monitorul Oficial un ordin care modifica normele de acordare a concediilor medicale. Potrivit actului normativ, medicii de familie pot acorda certificate de incapacitate temporara de munca pentru maxim 10 zile iar angajatorii au obligatia ca, in termen de 6 zile de la primirea unei solicitari, sa depuna la casa de sanatate declaratia cu persoanele in incapacitate de munca, medicii curatori ce au aprobat concediul medical, etc. De asemenea, bolnavii pot fi verificati la domiciliu dupa un program strict de vizitare.

"Verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se poate face numai in intervalul orar 8-11, 12-17, 18-20, prilej cu care se va incheia un proces verbal semnat de membrii comisiei si de asigurat..." se arata in actul normativ.

Prevederile principale, potrivit unei sinteze realizata de firma de consultanta Bentaconsult:

"- pentru a beneficia de un concediu medical, asiguratul trebuie sa indeplineasca un stagiu minim de cotizare, de o luna, in ultimele 12 luni. Luna este considerata un numar de 22 de zile de cotizare.
- angajatorii vor elibera persoanelor aflate in incapacitate temporara adeverinte din care sa rezulte numarul de zile de incapacitate efectuate anterior si existenta stagiului de cotizare.
- pentru persoanele asigurate pe cont propriu (PFA, administratori, etc) adeverinta se elibereaza de casa de sanatate.
- de asemenea se retine ca programul de vizitare a bolnavului acasa, este intre orele 8-11, 12-17, 18-20

Noi prevederi declarative:

- angajatorii au obligatia ca in termen de 6 zile de la primirea unei solicitari, sa depuna la casa de sanatate declaratia cu persoanele in incapacitate de munca, medicii curatori ce au aprobat concediul medical, etc
- se retine si faptul ca ordinul stabileste un alt format al continutului declaratiilor depuse de angajator astfel incat, probabil se va modifica versiunea de program informatic de declarare. Se recomanda verificarea versiunii de program inainte de completarea acestora.

Bine de retinut:
- persoana aflata in incapacitate temporara va prezenta angajatorului certificatul medical in termen de maxim 5 zile, de la sfarsitul lunii in care s-a produs evenimentul.
- solicitarea de plata a indemnizatiei se face in termen de maxim 90 zile de la producerea evenimentului
- este interzisa eliberarea din urma (retroactiva a certificatului medical), cu exceptia certificatelor ,,in continuare, la care se permite un decalaj de 24 ore.
- persoana aflata in incapacitate de munca va anunta angajatorul in termen de 24 de ore asupra acestui fapt. Daca termenul este intr-o zi nelucratoare, angajatul va comunica angajatorului in prima zi lucratoare."

Detalii despre document: publicat in Monitorul Oficial nr. 312 din 12 Mai 2010.
"Ordin al Casei Nationala de Asigurari de Sanatate nr. 430/470/11 Mai 2010 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 60/32/2006"
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8184 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  CURIOS (Joi, 13 mai 2010, 16:28)

  Ion Ionescu [anonim]

  Clasic si mai multa birocratie...ce se intampla daca ca parte a tratamentului trebuie sa mergi la spital sau sa te plimbi in parc :)....Hai liberare !!!
  • +1 (1 vot)    
   ce sa se intample? (Joi, 13 mai 2010, 17:55)

   diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Ion Ionescu

   astfel de recomandari vor fi mentionate in documentele facute de medic, deci medicul va avea toata raspunderea pentru ce semneaza.
   • +1 (1 vot)    
    perfect... (Joi, 13 mai 2010, 18:50)

    liviu [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

    si acum nu avea respundere pt documentele semnate de el? au impiedicat concediile aberante?
    cum vor impiedica aceste masuri concediile aberante?!
    • 0 (0 voturi)    
     frica de control (Joi, 13 mai 2010, 19:28)

     diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui liviu

     1. vor fi mai putini salariati care sa indrazneasca a-si lua CM-uri ilegale
     2. vor fi mai putini medici care sa acorde CM-uri ilegale.
     3. presiunea fiind mai mare, vor fi mai putini controlori care sa inchida ochii la ilegalitati.

     exact la fel functioneaza sistemul si in franta, italia, belgia, olanda etc.
 • 0 (2 voturi)    
  Mda (Joi, 13 mai 2010, 17:00)

  ion [anonim]

  Da o initiativa buna, pusa in practica prost. Ceva tipic romanesc.
 • +3 (3 voturi)    
  In Franta e la fel (Joi, 13 mai 2010, 17:12)

  unu' de departe [anonim]

  Am mai spus acest lucru ceva mai demult in cadrul unei alte discutii pe acest forum. In Franta e la fel : poti fi controlat intre 8-12 si 14-18. Daca trebuie sa te duci la dentist (de exemplu) in timpul in care ar trebui sa fii acasa, dentistul iti da o hartie care sa certifice faptul ca te'a tratat in ziua respectiva la ora respectiva. Si sa nu te impinga pacatul sa nu fii acasa daca e control, ca ai incurcat-o rau de tot. Nu numai ca trebuie sa dai inapoi toti banii primiti pe concediul medical, dar risti si sa te mai duci si pe la tribunal ca sa explici "de ce" sau o amenda zdravana care sa te aduca "pe calea cea buna".
  Desigur, puteti spune ca guvernul e incompetent, samd, samd. Nu va voi contrazice pentru ca locuiesc in Franta de 20 de ani si nu sunt la curent cu situatia reala din Ro. Dar, sincer vorbind, nu vad de ce va deranjeaza aceasta masura anti-frauda.
  Cu stima, M.
  • 0 (0 voturi)    
   exista o diferenta, bunul simt (Joi, 13 mai 2010, 21:53)

   ccc [anonim] i-a raspuns lui unu' de departe

   In Frantza, daca e asa, ai totusi 2 ore intre 12 si 14 sa mergi pana la farmacie sau la doctor. La noi doar o ora ? La noi cel care a citit probabil raportul despre cum e in alte tari, a mai taiat de la el o ora cand a redactat proiectul :) ... sa nu cumva sa ramana un roman bolnav fara un stres suplimentar.
   • 0 (0 voturi)    
    exista o diferenta (Joi, 13 mai 2010, 22:04)

    diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui ccc

    dar nu acolo unde crezi tu. diferenta e intre ce stie "unu' de departe" despre Franta si ce stii tu. iar tu nu stii ca in Franta, intre 12 si 14, farmaciile, birourile, cabinetele medicale etc sunt, in cea mai mare parte a cazurilor, inchise pentru pauza de masa. iar daca francezul bolnav nu se grabeste, ramane si fara paine pentru ca brutariile se inchid intre 13 si 15...
 • 0 (2 voturi)    
  F inteligent (Joi, 13 mai 2010, 17:27)

  MeAlex [anonim]

  Si daca esti internat? Cum sa te gaseasca acasa? Sau poate esti plecat la medic...Cred ca de asta e criza, ca si-au luat oamenii concediu fara motiv...
  • 0 (0 voturi)    
   nota 10 pt logica! (Joi, 13 mai 2010, 18:01)

   diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui MeAlex

   ce logica! jos palaria! m-ai facut sa rad cu pofta pentru faza cu internatul!

   daca esti plecat le medic, inseamna ca ai documente suplimentare pt a-ti dovedi necesitatea CM-ului.

   si da, in parte si din cauza CM-urilor frauduloase bugetul romaniei are o gaura atat de mare - CM-ul ilegal e o forma de furt din bugetul statului. in urma cu cateva saptamani citeam ca in anul 2009, in jud Iasi, s-au acordat 118.000 de CM-uri, in vreme ce numarul total de salariati din judet era de 219.000. iti dai seama ce gaura s-a facut la buget daca doar 50.000 din cei 118.000 au trisat?
 • 0 (4 voturi)    
  :)) (Joi, 13 mai 2010, 17:32)

  Adonis78 [utilizator]

  fain! Deci am 2 ore liber de la Boc sa ma duc sa-mi iau medicamentele sau daca stau singur sa-mi iau paine, un borcan cu magiun si niste salam victoria. daca ma pune dracu si ies in orele alealalte, mi se taie ziua. de stat acasa...
  • +3 (3 voturi)    
   Nu vei fi controlat zilnic (Joi, 13 mai 2010, 19:57)

   Milka Man [anonim] i-a raspuns lui Adonis78

   si daca esti atat de bolnav incat sa nu poti merge la servici, nici nu poti sta pe la cozi la magiun sau la o cafea cu prietenii, nu?Plus ca, banuiesc ca se va face o baza de date cu toti cei care isi iau concediu, iar cei care fac controlele se vor axa mai mult pe aia care isi iau mai des concediu....Desigur, va fi loc de imbunatatiri in viitor!
 • -1 (3 voturi)    
  c.m (Joi, 13 mai 2010, 17:39)

  ary [anonim]

  in oltenia o firma mare de vre-o 5 ani face chestia asta
 • 0 (4 voturi)    
  SUNT NEBUNI!!! (Joi, 13 mai 2010, 17:47)

  John Romano [anonim]

  Pai si daca sunt la bai pentru tratament, dar in concediu medical desigur. Trebuie sa anunt organele ..... Fratilor astia sunt nebuni de legat cu Basescu in frunte cu tot!!!
  • +2 (2 voturi)    
   Concedii si pensii medicale masluite (Joi, 13 mai 2010, 17:18)

   Anca [anonim] i-a raspuns lui John Romano

   Astfel de dispozitii exista demult in tarile occidentale, unde nu poti sa-ti iei concediu medical pentru orice fleac. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca odata obtinut concediul, trebuie sa stai acasa sau acolo unde ai declarat ca-ti faci tratamentul. Pe cand in Romania, te pensionezi medical cu spaga si poti sa te duci bine mersi, sa lucrezi la negru altundeva prin Europa. In Franta de pilda, exista destule menajere romance in aceasta situatie; muncesc vartos acolo pentru 10 euro pe ora, dar acasa figureaza ca fiind pensionate medical.
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Joi, 13 mai 2010, 21:06)

    corcoos [anonim] i-a raspuns lui Anca

    In ce tari occidentale exista asa ceva?
    • 0 (0 voturi)    
     stiu sigur de urmatoarele (Joi, 13 mai 2010, 22:07)

     diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui corcoos

     Franta, Italia, Spania, Belgia, Olanda. nu am prieteni si fosti colegi in alta tari si nu stiu cum functioneaza sistemul in restul UE.
    • 0 (0 voturi)    
     Concediu medical (Vineri, 14 mai 2010, 0:03)

     bogdan [anonim] i-a raspuns lui corcoos

     Pina la tarile vestice, sa ne uitam la Cehia, Slovacia, Slovenia sau chiar Polonia. Spre exemplu, in Cehia, primele 3 zile de concediu medical NU SINT PLATITE. Au fost discutii, dezbateri chiar si ceva proteste la inceput, insa pina la urma legea a fost votata si aplicata. La noi de ce trebuie ca legile sa fie comentate si interpretate - atit pe forumuri, cit si la TV ????
  • +1 (1 vot)    
   si tu ai 10 la logica! (Joi, 13 mai 2010, 18:02)

   diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui John Romano

   daca esti la bai la tratament, inseamna ca ai trimitere de la medic, nu?
  • +2 (2 voturi)    
   nu basescu e de vina (Joi, 13 mai 2010, 18:09)

   primavara [anonim] i-a raspuns lui John Romano

   de vina suntem noi, pt ca nu suntem sinceri cu noi insine, ne furam caciula singuri, cine nu a luat cel putin odata concediu medical "aranjat".....poate sa dea vina pe altii.....informeaza-te cum si cat concediu medical primesti in alte tari dezvoltate....
 • -1 (1 vot)    
  hmmm (Joi, 13 mai 2010, 18:02)

  ana [anonim]

  si daca locuiesti singur pana ajungi la interfon si ei pleaca , ce faci ? sau daca dormi sau daca esti in baie si vomezi de numa' ... cine e bolnav si cu febra - frisoane ...abia se ridica din pat ...sa deschida usa la cine stie ce idoti care ii vor pune o tona de intrebari cand tu abia te mai tii pe picioare .
  ce idioti !!!!!!!!
 • -1 (1 vot)    
  ? (Joi, 13 mai 2010, 18:03)

  Iona [anonim]

  O alta decizie de rahat, ca multe altele. Era foarte simplu ca medicii care acorda concedii nejustificate sa suporte financiar paguba produsa de acel angajat in perioada concediului. Simplu, elementar, eficient. Guvernanti repetenti, cu IQ de primata!
  • +1 (1 vot)    
   mda (Joi, 13 mai 2010, 18:43)

   diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Iona

   e si mai simplu sa pui responsabilitatea pe spinarea altuia & sa te consideri mereu curat ca lacrima. tu nu ai nici macar o umbra de vina daca nu vrei sa lucrezi & il ispitesti pe medic cu spaga pt a-ti da CM, nu?
 • +2 (2 voturi)    
  Asa e si in Olanda (Joi, 13 mai 2010, 18:03)

  Gigi Berlogea [anonim]

  Asa e si in Olanda. Nu va mai ...cu comentarii tipice democratiei originale! In RO inca se mai dau o groaza de concedii medicale pe spertzuri.
  • +2 (2 voturi)    
   corect (Joi, 13 mai 2010, 18:28)

   primavara [anonim] i-a raspuns lui Gigi Berlogea

   romanul s-a invatat sa fie mintit frumos si sa dea vina pe alticineva.....ma uit cu dispret la atitudinea PSD-ului in aceste zile grele.....nu fac altceva decat sa-l acuze pe Basescu....as aprecia din partea lor sa caute solutii impreuna cu Basescu.....numai ca asa ceva nu se intampla....probabil ei ofera votantilor ceea ce ne place cel mai mult, minciuna si circ
  • -1 (1 vot)    
   ... (Joi, 13 mai 2010, 21:10)

   corcoos [anonim] i-a raspuns lui Gigi Berlogea

   In Olanda sunt controlati bolnavii acasa? Nu stiu de ce, dar ma cam indoiesc.
 • -1 (1 vot)    
  Idiotenie marca Boc (Joi, 13 mai 2010, 18:09)

  jaffu [utilizator]

  Mai oameni buni, cum dracu' ne-am pricopsit cu conducatori in stare de asemenea aberatii?Si,mai ales,cum Dumnezeu mai sunt semeni de-ai nostri care pot sustine hahalere ce emana asemenea ineptii?
  • 0 (0 voturi)    
   il sustinem (Joi, 13 mai 2010, 18:35)

   primavara [anonim] i-a raspuns lui jaffu

   pt ca e singurul politician care e mai aproape de adevar, il apreciez ca a iesit in fata tarii sa anunte reducerile si nu a trimis primul ministru sau partidul, a spus din toamana ca va fi greu....am stiu ca asta trebuie sa se intample.....uitat-va ca peste tot se fac reduceri....in statul NY s-a taiat o zi lucratoare pt bugetari pe termen nelimitat.....nu e somaj tehnic cum se plateste in romania....bugetarii vor lucra de marti pana vineri si vor face munca pt 5 zile pt ca e criza....o zi redusa pe saptamana inseamna 20%
   • -1 (1 vot)    
    !! (Joi, 13 mai 2010, 19:30)

    ai uitat sa completezi ceva... [anonim] i-a raspuns lui primavara

    Ai uitat sa completezi CEVA foarte important; si anume, cat este salarul in NY din care se retine 20%, spre deosebire de salarul din Romania unde se va retine 25%.
    Nu ai dreptate!
    Este CEl MAI INCOMPETENT GUVERN de pana acum!!!
    • +1 (1 vot)    
     hm.... (Joi, 13 mai 2010, 20:57)

     primavara123 [anonim] i-a raspuns lui ai uitat sa completezi ceva...

     salaul unui bugetar este in functie de cat produce tara....daca noi vrem salarii la nivelul americii sau germaniei atunci trebuie sa aveam aceeasi constiinta a muncii......nu crezi?......ce face bugetarul din romania?......nun toti....nu generalizez....

     poate ca ai dreptate cand spui ca guvernul boc este cel mai prost....nu stiu.....peste cativa ani vom stii.....dar stiu sigur ce au facut celelalte guverne in ultimii 20 ani
  • 0 (0 voturi)    
   observ ca (Joi, 13 mai 2010, 18:44)

   diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui jaffu

   ti-ai ales bine pseudonimul - iei apararea jafului generalizat din tara.
   • 0 (0 voturi)    
    sunt realista (Joi, 13 mai 2010, 19:12)

    primavara [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

    sunt realista.....jaf este in romania de 20 ani....suntem la fundul sacului....ei ne-au mintit si noua ne-a placut sa fim mintiti frumos....e timpul sa ne responzabilizam....sa respectam munca si sa renuntam la "capra vecinului"...
    • 0 (0 voturi)    
     perfect de acord (Joi, 13 mai 2010, 19:32)

     diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui primavara

     cu o completare: "ei ne-au mintit si noua ne-a placut sa fim mintiti frumos" si sa mintim / ciupim la randul nostru.

     ps: observatia mea era adresata @jaffu
 • 0 (0 voturi)    
  Mi se pare o decizie corecta (Joi, 13 mai 2010, 18:14)

  Ciprian [anonim]

  Mi se pare o decizie corecta. Nu zice nimeni ca nu trebuie sa te duci la doctor....daca vine si nu te gaseste trebuie sa ai justificare (adev de la doctorul la care te-ai dus, sau bon fiscal de la farmacie) ca nu ai fost acasa....de luat de mancare nu s pune problema deoarece esti bolnav....Si in strainatae e asa si nu a mai murit nimeni. Sa beneficieze de concediu medical cine are nevoie, nu toti care nu au chef de munca sau care au alte treburi si nu pot (sau nu vor) sa isi consume din concediu de odihna.
  Oricum nu cred ca o sa se aplice foarte mult la noi, ar trebui angajati alti oameni care sa faca vizite la domiciliu, asta in conditiile in care ei doau oameni afara...sa fim serios....
 • +1 (1 vot)    
  Astia pana la ora 17:47 (Joi, 13 mai 2010, 18:15)

  releu [anonim]

  nu mai faceti pe prosti. Ca de daca fura altii strigam hotii, dar ssst! daca furam noi.
 • -1 (1 vot)    
  O mare tampenie (Joi, 13 mai 2010, 18:18)

  Gherase [anonim]

  Ca de obicei, inainte au facut, mai tarziu vor gandi. De fapt, trebuiau sa se protejeze impotriva abuzurilor angajatilor de la stat, bugetari sau nu. Ca pentru cei de la privat, pana in 5 zile, ei nu platesc. Nu e nimic de comentat ... atat ii duce capul. Abia astept sa vad cum va veni la mine reprezentantul cesei si militianul si ma va obliga sa merg sa-mi verific angajatul
 • 0 (0 voturi)    
  Gaseste romanul sa superspecializeze hotia (Joi, 13 mai 2010, 18:57)

  cornel [anonim]

  Din pacate pentru noi romanii suntem asi in gainarii din ce in ce mai mari.Se gaseste "leac" si pentru aceasta masura, din pacate
  • 0 (0 voturi)    
   corect (Joi, 13 mai 2010, 19:15)

   primavara [anonim] i-a raspuns lui cornel

   in loc sa analizam de ce s-a ajuns aici....care sunt cauzele reale....cum sa indreptam lucrurile.......incercam din nou sa ne furam caciula singuri.....
 • -1 (1 vot)    
  supraveghere (Joi, 13 mai 2010, 19:03)

  alex [anonim]

  Eu propun sa-i puna un cip in cap angajatului si sa-l urmaressca prin GPS. E mai simplu, si asa stimulam si industria electronica.
 • -1 (1 vot)    
  Arest la domiciliu (Joi, 13 mai 2010, 19:40)

  pompieru [anonim]

  Mie, mizeria asta, imi suna mai mult a arest la domiciliu...
  • +1 (1 vot)    
   gresesti ! (Joi, 13 mai 2010, 21:02)

   primavara [anonim] i-a raspuns lui pompieru

   romanul este invatat sa nu respecte regulile.....este o masura foarte sanatoasa impotriva medicilor care iau spaga si impotriva celor care vor sa stea acasa dar sa fie platiti din banii nostri.....nu inteleg supararea unora.....e normal ca daca esti bolnav, ai febra trebuie sa stai in casa....
 • 0 (0 voturi)    
  medical (Joi, 13 mai 2010, 20:01)

  viorel [anonim]

  sa va dau o speta! eu am hernie de disc!
  la un moment dat a fost foarte grav si trebuia sa ma operez!
  am refuzat, iar alternativa a fost sa stau pe parchet 24 de ore din 24, cu oprire doar la tualeta. si mancarea o serveam din acea pozitie. acum sunt bine si multumesc ca nu m-am operat. daca suna la usa apartamentului primul ministru tot nu ma sculam sa raspund!
  sunt cazuri si cazuri, multi sunt cei care pacalesc statul, dar sunt si oameni care chiar au nevoie de repaos!
 • 0 (0 voturi)    
  1984 (Joi, 13 mai 2010, 20:50)

  cristus [anonim]

  Ok, imi tai accidental penisul. Intrebarea mea este unde vor autoritatile sa-mi vada rana ? In casa (ii las sa intre numai cu mandat) sau pe palierul blocului, de fata cu toti vecinii ? Sau poate ma mut la curte si ii intampin in strada...
  Pentru cei care au citit romanul "1984" al lui George Orwell, asta ar trebui sa le dea de gandit.
  Sper ca hotnews sa nu ma cenzureze, nu vad de ce !!
  • 0 (0 voturi)    
   de curiozitate (Joi, 13 mai 2010, 22:11)

   diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui cristus

   tu mai tii minte de cand imbraci uniforma cenusie?
  • 0 (0 voturi)    
   Si mie mi se pare ca astia au luat-o razna (Joi, 13 mai 2010, 23:07)

   dani [anonim] i-a raspuns lui cristus

   Iti sta mintea in loc cand auzi ce mai inventeaza. Mie mi-e si frica sa deschid televizorul dimineata sa mai aflu de vreo inventie cretina....
 • 0 (0 voturi)    
  exemple (Vineri, 14 mai 2010, 10:30)

  anonim [anonim]

  Un sofer sau muncitor in constructii de exemplu isi rupe o mina, deci nu poate lucra, primeste concediu, de ce nu s-ar putea duce la cinematograf sau in parc?
  Invers,n-ai nimic, pur si simplu nu vrei sa te duci la lucru,ai obtinut prin spaga concediul, stai acasa, esti deci acasa cind suna la usa, inseamna ca totul e in regula?
  Deci, ar trebui sa se verifice daca omul este bolnav si asta ar trebui sa se faca prin casele de asigurari
 • 0 (0 voturi)    
  Plimbari lungi (Vineri, 14 mai 2010, 16:16)

  totec [anonim]

  Si daca de exemplu, ajung la medic din cauza stresului si extenuarii de la servici. iar medicul imi recomanda plimbari lungi in parc dimineata si seara si recreere?
 • 0 (0 voturi)    
  incalcarea Constitutiei (Luni, 17 mai 2010, 21:58)

  xxx [anonim]

  Nu cumva acest Oordin incalca art.25, alin (1) din Constitutia Romaniei?
  Cum ma obliga ei sa stau inchis in casa intre anumite ore?


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by