Miercuri, 12 mai a fost publicat in Monitorul Oficial un ordin care modifica normele de acordare a concediilor medicale. Potrivit actului normativ, medicii de familie pot acorda certificate de incapacitate temporara de munca pentru maxim 10 zile iar angajatorii au obligatia ca, in termen de 6 zile de la primirea unei solicitari, sa depuna la casa de sanatate declaratia cu persoanele in incapacitate de munca, medicii curatori ce au aprobat concediul medical, etc. De asemenea, bolnavii pot fi verificati la domiciliu dupa un program strict de vizitare.

"Verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se poate face numai in intervalul orar 8-11, 12-17, 18-20, prilej cu care se va incheia un proces verbal semnat de membrii comisiei si de asigurat..." se arata in actul normativ.

Prevederile principale, potrivit unei sinteze realizata de firma de consultanta Bentaconsult:

"- pentru a beneficia de un concediu medical, asiguratul trebuie sa indeplineasca un stagiu minim de cotizare, de o luna, in ultimele 12 luni. Luna este considerata un numar de 22 de zile de cotizare.

- angajatorii vor elibera persoanelor aflate in incapacitate temporara adeverinte din care sa rezulte numarul de zile de incapacitate efectuate anterior si existenta stagiului de cotizare.

- pentru persoanele asigurate pe cont propriu (PFA, administratori, etc) adeverinta se elibereaza de casa de sanatate.

- de asemenea se retine ca programul de vizitare a bolnavului acasa, este intre orele 8-11, 12-17, 18-20

Noi prevederi declarative:

- angajatorii au obligatia ca in termen de 6 zile de la primirea unei solicitari, sa depuna la casa de sanatate declaratia cu persoanele in incapacitate de munca, medicii curatori ce au aprobat concediul medical, etc

- se retine si faptul ca ordinul stabileste un alt format al continutului declaratiilor depuse de angajator astfel incat, probabil se va modifica versiunea de program informatic de declarare. Se recomanda verificarea versiunii de program inainte de completarea acestora.

Bine de retinut:

- persoana aflata in incapacitate temporara va prezenta angajatorului certificatul medical in termen de maxim 5 zile, de la sfarsitul lunii in care s-a produs evenimentul.

- solicitarea de plata a indemnizatiei se face in termen de maxim 90 zile de la producerea evenimentului

- este interzisa eliberarea din urma (retroactiva a certificatului medical), cu exceptia certificatelor ,,in continuare, la care se permite un decalaj de 24 ore.

- persoana aflata in incapacitate de munca va anunta angajatorul in termen de 24 de ore asupra acestui fapt. Daca termenul este intr-o zi nelucratoare, angajatul va comunica angajatorului in prima zi lucratoare."

Detalii despre document: publicat in Monitorul Oficial nr. 312 din 12 Mai 2010.

"Ordin al Casei Nationala de Asigurari de Sanatate nr. 430/470/11 Mai 2010 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 60/32/2006"