Un elev care face matematica "serios" in scoala generala si in liceu poate deveni mai usor un avocat sau un medic foarte bun. Problemele de geometrie antreneaza gandirea unui viitor CEO al unei companii. Matematica ajuta managerul unei companii in elaborarea de strategii de dezvoltare si tot ea structureaza discursul unui "umanist", astfel incat "sa nu ne certam ca chiorii". Toate aceste raspunsuri apartin matematicienilor sau tinerilor olimpici care au parasit terenul matematicii pure. Citeste in articol raspunsurile unor performeri in matematica la urmatoarele intrebari: Cum te ajuta matematica in viata si de ce este importanta geometria in dezvoltarea oricarei persoane, indiferent de domeniul ales mai tarziu?

Cum iti structureaza Geometria gandireaFoto: Hotnews
  • Anul acesta, se implinesc 55 de ani de la prima olimpiada internationala de matematica din istorie, organizata la Brasov
  • HotNews.ro si The Group au lansat cu aceasta ocazie sectiunea Prima Olimpiada Internationala de Matematica, Romania, 1959, cu sprijinul Societatii de Stiinte Matematice din Romania

"Am foarte multi fosti elevi care au urmat cariere complet nelegate de matematica si care isi aduc aminte cu multa placere de orele de matematica din liceu. Si sunt convins ca faptul ca au facut matematica si chiar au facut la modul serios matematica i-a ajutat. Uneori chiar in situatii in care poate nu si-au dat seama de lucrul acesta. Dar experienta pe care o capeti rezolvand probleme de toate felurile, chiar si de geometrie sau mai ales de geometrie, te poate ajuta in viata extrem de mult".

Bogdan Enescu

Bogdan Enescu

Foto: Hotnews

Opinia ii apartine profesorului de Matematica Bogdan Enescu, antrenorul celor mai talentati matematicieni romani si americani si primul olimpic international roman care a avut un elev care la randul sau a castigat medalii la olimpiadele internationale de Matematica. Profesor la loturile nationale din Romania, SUA, Ungaria, Moldova si Pakistan, Enescu a "inventat" probleme care s-au transformat in subiecte pentru olimpiada internationala de matematica sau pentru balcaniade.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Bogdan Enescu a declarat ca matematica "iti creeaza anumite scheme de gandire: De exemplu, cand rezolvi o problema de geometrie sintetica, geometrie elementara, ai aici o ipoteza, aici ai o concluzie. Si te gandesti cum sa faci legatura. Deci ce fac in tot demersul asta de rezolvare a problemei de geometrie? Incep si imi stabilesc anumite obiective. Imi aleg diverse strategii, incerc diverse ipoteze".

"Toate chestiile astea le fac ulterior si atunci cand ma gandesc sa inchei un contract, eu fiind CEO al unei mari companii. Tot ganduri de genul asta sunt, deci eu sunt antrenat asa daca fac probleme de geometrie in gimnaziu sau in liceu", a explicat profesorul de Matematica de la Colegiul National "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Buzau.

Potrivit lui Bogdan Enescu, "cineva care face matematica serios in scoala generala si in liceu poate deveni mai usor un avocat foarte bun sau un medic foarte bun".

Iar rolul pe care il au parintii in dezvoltarea unui parcurs de succes pentru copil este, "in primul rand, sa ii creeze o atmosfera buna in familie, o atmosfera normala si in care copilul sa se simta bine si sa simta ca are acolo un reper la care se poate raporta intotdeauna". "Sa nu-l forteze, sa-l lase sa se dezvolte natural. Nu sfatuiesc pe nimeni sa isi trimita copiii la pregatire, la meditatie. In marea majoritate a cazurilor, nu sunt decat efecte negative", a avertizat profesorul.

Acesta a explicat ca efectul meditatiilor poate fi urmatorul: copilul "va inceta sa mai gandeasca cu propriul cap. Va inceta sa mai incerce sa gandeasca singur. Tot timpul va folosi ca un fel de baston meditatiile, sprijinul exterior. Daca nu e pus in situatia de a gandi singur, nu-l ajuta cu nimic munca asta suplimentara. Stiu ca sunt foarte multi parinti care considera ca e datoria lor sa plateasca acolo o suma, dar sa fie linistiti. Domne', stiu ca l-am dat la mediatie, gata, mi-am facut datoria de parinte. Nu-i fac decat rau. Dar asta e".

In loc sa il forteze sa mearga la meditatii, parintele ar trebui "sa il lase in pace. Sa se preocupe, adica sa vada ce se intampla cu el la scoala, dar inca o data: atmosfera pe care trebuie sa o aiba copilul in familie este foarte importanta. Daca el se simte stresat ca nu a luat note mari, nu e bine. Dar e greu sa inveti un parinte sa fie parinte. Eu acum vorbesc, n-ar trebui sa vorbesc, de fapt; am trecut si prin experienta de parinte, sunt si profesor, nu ma simt totusi 100% calificat sa dau sfaturi", continua Bogdan Enescu.

  • Bogdan Enescu a obtinut medalie de bronz la editiile din 1977 si 1979 ale Olimpiadei Internationale de Matematica (OIM) si medalie de aur la olimpiada internationala din 1978.
  • A absolvit Facultatea de Matematica a Universitatii din Bucuresti, iar astazi este profesor de Matematica la Colegiul National “Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzau.
  • Din 1989 participa la pregatirea lotului national de Matematica pentru OIM si a fost chemat inclusiv de echipa Statelor Unite ale Americii sa ii pregateasca pe elevii din lotul national.
  • Creeaza probleme de matematica, iar peste 100 dintre problemele compuse de Bogdan Enescu au fost propuse la numeroase competitii de matematica, inclusiv la Olimpiada Internationala de Matematica si la Balcaniada de Matematica
  • Citeste aici prima parte a interviului acordat HotNews.ro de catre profesorul Bogdan Enescu
  • Vezi aici partea a II-a a interviului

Louis Funar

Louis Funar

Foto: www-fourier.ujf-grenoble.fr

Potrivit matematicianului Louis Funar, astazi cercetator la Institute Fourier, Grenoble, in Franta, matematica se regaseste in orice inseamna progres tehnologic: “pentru telefoanele mobile avem de nevoie de transformarea Fourier si ondelette, tranzactiile bancare necesita algoritmi de criptografie sofisticati samd. Astfel o parte de matematica este utila in cazul cind cineva are de gind sa urmeze o cariera legata de stiinta sau tehnologie”. Dincolo de stiintele “reale”, matematica joaca insa un rol formator si “in formarea unui spirit critic si creativ”, a declarat Louis Funar intr-un interviu acordat HotNews.ro.

Gabriel Kreindler

Gabriel Kreindler

Foto: Arhiva personala

Gabriel Kreindler, fost olimpic international la matematica, in prezent doctorand in economie la MIT, spune ca “astazi vad matematica, si in general gandirea matematica, mai ales ca un mod precis de a despica probleme in economie si stiinte sociale. Iar precizia e pur si simplu esentiala in dezbaterile pe teme pe care oamenii au pareri ideologice atat de puternice. Fara un cadru logic si riguros, e foarte greu sa nu ne certam ca chiorii”. “In mate inveti sa rezolvi probleme in mod sistematic si ‘la rece’, adica neinfluentat de emotii, iar modul acesta de gandire e util orice vei face in viata”, este de parere Kreindler.

Geometria este si cea care a aprins pasiunea pentru matematica a unora dintre marii matematicieni romani.Primele mele carti despre frumusetea matematicii au fost cele scrise de Florica T. Campan. Pe vremea cind eram in gimnaziu, nu mult dupa ce incepusem sa inteleg cite ceva din fundamentele geometriei plane - intr-o buna zi pe neasteptate, dupa ceva staruinta cu tringhiuri - mi-a cazut in mina o carte a dumneaei despre geometria neeuclidiana care a fost o adevarata revelatie”, a declarat Louis Funar in interviul acordat HotNews.ro .

Horia Calin Pop

Horia Calin Pop

Foto: Arhiva personala

“Atata timp cat aveam probleme cu date numerice era in regula, dar nu ma prea atrageau. De indata ce am inceput sa folosim litere si notiuni abstracte si am dat de geometrie, totul s-a luminat, a inceput sa faca sens si sa-mi faca placere”, povesteste si Horia Calin Pop, astazi Professor of Mathematics and Computer Science in the Mathematics and Computer Science Department din cadrul Mount San Antonio College, California(detalii aici).

Tot problemele de geometrie reprezinta prima amintire semnificativa a matematicii invatata in scoala si pentru profesorul Bogdan Enescu. In cadrul interviului pentru HotNews.ro, acesta a povestit: “imi aduc aminte de cateva probleme de geometrie, atunci am inceput sa fiu fascinat de zona asta a matematicii discutate cu profesorul meu de matematica din gimnaziu, profesorul Vlagioiu, in clasa a VI-a. Sunt cateva momente pe care le-am trait atunci care m-au marcat toata viata. Atunci a fost prima data cand am simtit frumusetea geometriei elementare, geometriei sintetice, cum se lumineaza la un moment dat lucrurile si devin clare asa ca un fir care se duce de sus pana jos”.

Citeste si: