Jurnalul de la ora 20.00 de pe TVR 1 nu a inclus nicio informatie despre manifestatiile de solidaritate cu diaspora ale cetatenilor din Cluj, Timisoara, Bucuresti, Iasi, Arad, Oradea s.a. Desi a avut o corespondenta live din Timisoara chiar in timpul manifestatiei, producatorii Telejurnalului au preferat o stire despre cazul unor copii intoxicati cu sarmale. Pe parcursul emisiunii de stiri au fost amintite insa manifestatiile antiguvernamentale din Ungaria si Italia.

De altfel, nici radioul public nu a mentionat in stirile de seara manifestatiile.

UPDATE: Radio Romania precizeaza ca a inclus in jurnalele de la orele 21.00 si 22.30 o stire despre manifestatiile din tara.

Pe TVR 2, in Ora de stiri de la orele 22.30, a fost difuzata o stire cu imagini din mai multe orase sub titlul "Campania se termina in strada. Mii de oameni din marile orase solidari cu romanii din diaspora".

UPDATE 2 Contactat de HotNews.ro, seful TVR, Stelian Tanase, a spus ca trebuie intrebata conducerea redactiei de stiri, deoarece "eu respect independenta editoriala" iar "Claudiu Lucaci (seful Stirilor) nu ma intreaba niciodata ce da". Contactat la randul sau, Claudiu Lucaci ne-a indrumat spre biroul de comunicare al institutiei pentru lamuriri.

Stelian Tanase a spus, totusi, ca in opinia sa la principalul jurnal "ar fi trebuit sa apara o relatare, manifestatiile acestea sunt si o chestiune civica - daca oamenii cer sa-si exercite dreptul de vot, nu e ceva politic. La ora 10 s-a dat, dar cred ca trebuia dat si in editia de la opt, amplu, nu doar o informatie de un minut. Iar noi puteam sa acoperim manifestatiile pentru ca aveam cum, avem studiourile teritoriale. Dar trebuie intrebat Claudiu Lucaci, el nu-mi da mie socoteala."

  • Seful TVR a mai spus ca "daca se intampla asa ceva la Pro TV, imaginati-va, responsabilul era dat afara pana s-a terminat ziua. Dar noi suntem televiziune publica si regulamentele noastre de decizie nu permit asa ceva. E o scapare importanta si pentru un director de stiri pune probleme".

Pe de alta parte, contactat de HotNews.ro, Claudiu Lucaci a spus ca o regula interna l-ar impiedica sa dea declaratii de presa si ca pentru eventuale lamuriri trebuie contactat biroul de presa. El a spus, totusi, ca stiri pe aceasta tema au existat la televiziunea publica "si se pot vedea pe site". Intrebat de ce nu au existat in jurnalul de seara, el a raspuns: "Dar ce, era obligatoriu sa fie date?"

Nota: Articolele publicate in aceasta sectiune sunt parte a unui proiect de monitorizare a comportamentului televiziunilor in campania electorala. Proiectul este sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.