Victor Ponta si Mihai Gadea au facut praf din primele minute scaunul gol pe care trebuia sa stea, joi seara, Klaus Iohannis la Antena 3. Ponta a continuat sa-l hartuiasca cu intrebari nimicitoare, scaunul abia se mai tinea pe picioare. Va rezista pana la sfarsitul emisiunii? Ponta si Gadea au boxat in gol la ultima pseudo dezbatere televizata unde n-a fost nimic de dezbatut, mobilizand o galerie impresionanta de sustinatori in tribune: premierul Italiei, Matteo Renzi, adus in studio, premierul Moldovei, Iurie Leanca, bagat in direct de la Chisinau, un film cu lideri socialisti difuzat in timpul emisiunii, partidul si guvernul aliniat in spatele sau, actori, cantareti, mama lui Ponta, sotia Daciana, cetateni entuziasti.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Nu radeti, nu-i nimic amuzant. Exact asa, cu trucaje propagandistice, a ajuns Victor Ponta mare om politic: tinut mereu pe brate de altii, cu televiziuni demoland in locul lui adversarii politici, mare viteaz cu inamicul numai in absenta lui, cam nesigur in confruntari directe, avand nevoie sa imprumute mereu din credibilitea cuiva. Daca nu se incojoara de ciomagari care sa-l apere de eventuale critici, daca nu-l preamaresc laudatorii din presa, aplaudacii din public si noii cantareti de partid, daca nu copiaza, daca nu imita, minte sau fura ideile altora, Ponta intra in fibrilatii. Nu mai este el.

A devenit psihanalizabila placerea mincinosului nepereche de a asculta in direct omagii cat mai dizgratioase. De pilda, am retinut de la actorul Dorel Visan ca Ponta are parte, ca viitor presedinte, de un "destin cosmic". Nevoia tot mai acuta de a fi preamarit tradeaza tot mai des un complex de inferioritate specific oricarui impostor ajuns miraculos in varful ierarhiei. Asistam la debutul timid al unui sinistru cult al personalitatii.

In rest, totul s-a desfasurat dupa reteta binecunoscuta. Antena 3 a facut risipa de energie in a-l preaslavi pe marele lider. Gadea s-a napustit pe toata durata emisiunii pe scaunul lasat gol de basistul nenorocit care a refuzat in mod scandalos sansa unei dezbateri echilibrate si corecte. Cam asta a fost. Peste doua ore de propaganda horror. Totul s-a terminat intr-o apoteoza uleioasa, cu mandria obligatorie de a fi roman, imnul national, cu intrebari nemiloase de tipul cand a plans ultima data, cu un tanar geniu finantat de Voiculescu dedicandu-i primului doctor al tarii un steag national si o scrisoare inflacarata etc.

Nota: Articolele publicate in aceasta sectiune sunt parte a unui proiect de monitorizare a comportamentului televiziunilor in campania electorala. Proiectul este sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.