"Dezbaterea" pe care Victor Ponta a anuntat-o la RTV, televiziunea controlata de prietenul sau Sebastian Ghita, a avut loc in absenta lui Klaus Iohannis. Emisiunea a fost moderata de Catalin Striblea si de Corina Dragotescu, numita atasat de presa pe langa consulatul Romaniei din Los Angeles la 1 septembrie 2013. Desi Kalus Iohannis anuntase ca nu va participa la "dezbaterea" organizata de Victor Ponta la RTV, un scaun gol pe care era scris numele sau a fost asezat in platou si filmat ostentativ pe tot parcursul emisiunii.

Titlul sub care a inceput emisiunea RTV era, in regim de breaking news "Dezbaterea care decide presedintele Romaniei". Catalin Striblea a anuntat inca de la inceput ca are “douasprezece pagini de intrebari, asa cum a convenit cu Victor Ponta, a care a muncit trei zile". "Emisiunea din aceasta seara are o importanta cu totul si cu totul deosebita” a anuntat Victor Ponta. "Este despre schimbarea totala a regimului Basescu, despre proiectele din educatie. Nu am pus niciun fel de conditii legat de formatul emisiunii. Va multumesc ca ati acceptat dorinta mea de a veni insotit de o parte din ministri” a mai adaugat seful guvernului.

"Ati avut o discutie cu Titus Corlateanu (sic!), de ce si-a dat demisia”, a intrebat Corina Dragostescu. "Sigur ca am avut" a raspuns Victor Ponta. El a explicat ca demisia ministrului de externe a survenit "din cauza unei proceduri anti frauda si a unei lipse de organizare, pentru ca mai multi romani nu au putut vota in strainatate." "Corlatean mi-a spus ca Basescu face presiuni pentru incalcarea legii, sa fie o mie de sectii de vot in strainatate, desi legea spune clar cum trebuie sa fie. Basescu l-a sunat pe Corlatean, dar nu a vrut sa-I raspunda” a precizat Victor Ponta. "deci Corlateanu a demisionat pentru ca nu a mai suportat presiunile lui Basescu" a intrebat Corina Dragotescu. "Nu a vrut sa cedeze", a raspuns Victor Ponta.

"De ce nu dati o Ordonanta de Urgenta prin care sa mariti numarul sectiilor de votare din strainatate?” a intrebat Catalin Striblea. "Curtea Constitutionala a spus ca nu avem voie sa schimbam regulile in timpul jocului. Ar fi fost cea mai simpla cale spre anularea alegerilor”, a venit raspunsul lui Victor Ponta. (In acest moment titlul emisinii s-a schimbat in “Ultima mare bomba a lui Basescu – anularea alegerilor”). A urmat o serie de trei intrebari puse de Corina Dragotescu. “Sunteti sanatos?” l-a intrebat ea pe Victor Ponta. "Multumesc lui Dumnezeu, da. Mi-am facut analizele inainte de a zbura cu F16”, a raspuns Ponta. “Inainte de a ocupa o functie publica ati lovit o persoana, ati agresat pe cineva?” a continuat Dragotescu “tirul” intrebarilor. “In clasa a patra m-am batut cu una din surorile mele. A fost ultima oara cand am lovit pe cineva”, a venit prompt raspunsul din partea lui Victor Ponta.

"Care este relatia dumneavoastra cu Dumnezeu?" si-a incheiat Corina Dragotescu seria de trei intrebari. "E o relatie privata", a raspuns Victor Ponta, apoi a adaugat: "Cred ca societatea romaneasca are nevoie de promovarea valorilor religiei, nu doar cea ortodoxa, orice religie. Aceste valori sunt de a nu fura, de a nu minti”. Emisiunea a fost caracterizata de o lipsa aproape totala de intrebari incomode adresate candidatului Victor Ponta. In schimb, i-au fost ridicate nenumarate mingi la fileu. In putinele momente cand Catalin Striblea a incercat intrebari mai putin favorabile, Victor Ponta i-o taia scurt: "Toata lumea intelege, vad ca doar dumneavoastra nu intelegeti".

"Ce parere aveti de povestea asta cu Iohannis care are sase case?", "Veti merge la sedintele de guvern?", "Intetionati sa gratiati persoane in timpul mandatului?", "Veti initia consultari populare, referendumuri?", "Va e teama ca veti fi suspendat?", "Ati vedea o unire cu Republica Moldova?" - acestea au fost intrebarile care i-au fost puse lui Victor Ponta in a doua parte a emisiunii de la RTV de moderatorii Catalin Striblea si Corina Dragotescu.

Victor Ponta a venit in emisiune insotit de Calin Popescu Tariceanu – prezentat de moderatori drept viitorul prim-ministru al Romaniei - si de ministrii Rovana Plumb, Daniel Constantin, Darius Valcov, Remus Pricopie si Razvan Nicolescu.

Nota: Articolele publicate in aceasta sectiune sunt parte a unui proiect de monitorizare a comportamentului televiziunilor in campania electorala. Proiectul este sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.