Daca ai fi pus continutul B1 Tv de dinainte de primul tur de scrutin al prezidentialelor pe un taler, balanta s-ar fi inclinat, usor, spre candidatii de dreapta, in special in favoarea Elenei Udrea. Daca ai masura acelasi continut dupa primul tur, balanta s-ar inclina, tot usor deocamdata, spre PSD, fapt remarcat pe retelele de socializare si de catre telespectatorii fideli ai acestui post. In noul peisaj, emisiunile moderate de Catalin Prisacariu si Sorina Matei, care si-au pastrat profilul de dinainte de turul 1, par decupate deja din trecutul de dreapta al B1 Tv.

Ioana LupeaFoto: Hotnews

Un prim exemplu. In vinerea de dinainte de alegeri la Buna seara Romania a fost invitata Elena Udrea iar in studio, alaturi de ea, un commentator politic mai degraba favorabil candidatei. In prima zi de joi de dupa turul 1, reprezentantul ACL Tudor Barbu s-a vazut in situatia nu doar de a polemiza cu ministrul PSD al Sanatatii Nicolae Bancicoiu, ci si cu un analist de origine politica necunoscuta, Cristian Calugaru, cu opinii mai degraba critice la adresa candidatului ACL Klaus Iohannis, pe care l-a caracterizat drept inflexibil si fricos.

Cativa telespectatori atenti au remarcat ca, in aceeasi zi de joi, interventiile PSD au dominat cantitativ.. Pe langa interventia premierului Victor Ponta care a scos din emisie conferinta de presa a lui Klaus Iohannis, trei ministri, al Economiei, al Bugetului si al Sanatatii au fost printre invitatii B1 TV. Trei ministri PSD intr-o zi, la un post cunoscut drept basist, reprezinta un eveniment semnificativ pentru virajul discret al B1 Tv.

De asemenea emisiunea de stiri de vineri de la ora 15 a fost impregnata de spiritul propagandei PSD prin prezentarea unei scrisori obscure in care niste cetateni, prezentati drept ardeleni nemultumiti, sunt revoltati de inexistenta alianta dintre Klaus Iohannis si Tokes Laszlo,una dintre strategiile de atac ale PSD din ultimele zile.

Iar un comentariu al expertului in viraje spectaculoase, Ion Cristoiu, in care acesta afirma ca jurnalistii din presa scrisa, electronica si vizuala se bat pentru Klaus Iohannis cu Victor Ponta, a devenit stire. Cunoscandu-l pe Ion Cristoiu aka Analistul Politic care se autopromoveaza ca fiind de stanga, deci sarac si cinstit, probabil ca televizorul lui de generatie veche, prinde doar Realitatea Tv. Opinia cu pricina a fost comentata si in emisiunea Evenimentele Zilei. Potrivit teoriei media opinia unui analist politic, fie el si Ion Cristoiu, nu indeplineste criteriile pentru a avea valoare de stire (Galtung& Ruge, 1965).

Nota: Articolele publicate in aceasta sectiune sunt parte a unui proiect de monitorizare a comportamentului televiziunilor in campania electorala. Proiectul este sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.