Romania TV, postul de televiziune controlat de Sebastian Ghita, un apropiat al lui Victor Ponta, il acuza pe Vasile Blaga ca a luat mita 80.000 de euro in dosarul EADS si ca ar fi folosit acesti bani pentru finantarea campaniei electorale a lui Traian Basescu. In sprijinul acuzatiilor, RTV afirma ca "dezvaluirea a fost facuta in fata procurorilor de catre un martor in acest dosar".

Este vorba de Claudiu Florica, fostul sef al Fujitsu Siemens in Romania, care l-ar fi denuntat pe Vasile Blaga, pe atunci ministru de Interbne, ca a luat mita de 80.000 de euro.

Contractul pentru securizarea frontierelor Romaniei a fost atribuit concernului EADS fara licitatie, printr-o hotarare a guvernului Adrian Nastase, la o valoare de aproape un miliard de euro. In articolul RTV nu se face nicio referire la guvernul Nastase.

"In august 2004, Claudiu Florica s-a intalnit cu Vasile Blaga si i-a dat acestuia 80.000 de euro pentru sustinerea PD in campania electorala (...) solicitandu-i sprijinul in cazul in care PD va castiga alegerile pentru a proteja contractele controlate de Claudiu Florica, respectiv SISF si Microsoft si introducerea firmei FSC in contractul SEI, de unde Claudiu Florica fusese inlaturat", a sustinut martorul in fata procurorilor DNA, potrivit RTV.

Postul de televiziune citeaza, pe site-ul sau, mai multe paragrafe din aceasta declaratie:

"Claudiu Florica sustinea ca a fost exclus de catre Vasile Blaga din circuitele neoficiale de dare si luare de mita, dar ca acesta (n.r. Vasile Blaga) s-a inteles asupra mitei in mod direct cu Siveco Romania, prin Irina Socol si Gabriel Sadoveanu si EADS prin Alexandru Georgescu fara sa il mai includa pe Claudiu Florica in aceste negocieri."

"Vasile Blaga, pentru a continua contractul cu EADS, dar si sa creeze o aparenta justificativa pentru continuarea acestui contract clar ilegal, a solicitat o comisie de ancheta asupra persoanelor care au semnat contractul in anul 2004 si o comisie de renegociere in care a numit persoane aflat in controlul sau direct. (...)".

"Prin urmare, valoarea a fost redusa la 524 de milioane de euro, dar s-a pastrat mecanismul care permitea existenta unei valori a contractului mult mai mare, (...) cu alte cuvinte a profitului EADS exagerat din care urmau sa fie platite mitele catre persoanele implicate din MAI, respectiv Vasile Blaga. (...)"

Potrivit sursei citate, Claudiu Florica ar fi spus, in primavara anului 2005, mai multor apropiati ca a fost inselat de Vasile Blaga, noul ministru de interne.

In aceeasi declaratie se face referire si la sotia lui Vasile Blaga: "Claudiu Florica afirma ca doar odata cu mutarea peste noapte a sotiei lui Vasile Blaga, fara niciun concurs, pe post de director la Directia Juridica a MEC in 2009, toate demersurile facute de Claudiu Florica pentru blocarea (...) la contract, in valoare de 96 de milioane de dolari, au fost anulate." (sursa: declaratie martor in fata procurorilor DNA)

Claudiu Florica i-a denuntat si pe Dorin Cocos, Dumitru Nicole zis Niro, Gheorghe Stefan Pinalti si Gabriel Sandu, in dosarul Microsoft.

Nota: Articolele publicate in aceasta sectiune sunt parte a unui proiect de monitorizare a comportamentului televiziunilor in campania electorale. Proiectul este sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.