Campania de demonizare a lui Klaus Iohannis, contracandidatul lui Victor Ponta in turul doi al prezidentialelor, a reinceput in forta la RTV. Televiziunea fondata de Sebastian Ghita si-a inceput prim-time-ul cu acuzatii la adresa lui Iohannis cum ca intentioneaza sa ofere maghiarilor autonomia Tinutului Secuiesc si ca pregateste fraudarea voturilor din diaspora.

Emisiunea moderata de Andreea Cretulescu (fost membru in staff-ul de campanie al lui Mircea Geoana in 2009) si Victor Ciutacu a debutat in regim de breaking news cu titlul: “Aliatii extremisti ai lui Basescu il sustin pe Iohannis”. “Este vorba despre Laszlo Tokes” au anuntat moderatorii RTV, “al carui sef este Viktor Orban, cel care luna trecuta s-a intalnit cu Traian Basescu”. “Sa vedem daca si Iohannis il sustine pe Tokes si care sunt aceste idealuri ale extremistilor” a anuntat Andreea Cretulescu.

Apoi tot ea a anuntat aceste idealuri: “L-am auzit pe Iohannis in campanie folosind sintagma <> si <>, este gata Iohannis sa sustina autonomia Tinutului Secuiesc?” Daniel Savu, senator PSD, invitat in emisiunea, a adaugat: “ma bucur ca Tokes l-a ales pe Iohannis. Am fi avut o problema daca ar fi zis ca-l sustine pe Ponta. Tokes a spus ca Iohannis , daca va deveni presedinte, va face toate demersurile pentru autonomia Tinutului Secuiesc”.

Al doilea subiect al emisiunii moderate de Andreea Cretulescu si Victor Ciutacu a fost “tentativa lui Iohannis de fraudare a votului din strainatate”. “Argumentul” furnizat de televiciunea fondata de Sebastian Ghita a fost ca Iohannis a sustinut introducerea votului prin corespondenta: “Dorinta victoriei cu orice risc il face pe Iohannis sa uite ca votul prin corespondenta este cea mai usoara metoda de fraudare a votului. Oare cate voturi cu semne de intrebare ar plasa in turul doi votul prin corespondenta” comentau cei de la RTV.

Marian Petrache, secretarul general al PNL, a declarat ca unul din motivele scorului slab obtinut duminica de Iohannis a fost “minciuna grosolana cu taiatul pensiilor”. A intervenit imediat Andreea Cretulescu: “Pai a demonstrat foarte clar ministrul muncii, Rovana Plumb, aici, in studioul RTV, ca Iohannis va taia pensiile, pentru ca nu va avea ce sa faca daca vrea sa reduca TVA”.

“Ilfovenii mi-au spus ca nu pot vota un candidat asociat cu cei care au taiat pensii si salarii” a intervenit Gabriela Vranceanu Firea prin telefon. “Cand au taiat pensii?” a intrebat-o Marian Petrache. “Le-au impozitat” a intervenit Andreea Cretulescu. “De ce nu o lasati pe doamna Firea sa raspunda?” a intrebat Marian Petrache. “O ajut” s-a justificat Andreea Cretulescu, dupa care a continuat: “Nu se poate si una si alta. Daca diminueaza TVA, taie pensiile. Ce credeti, ca toti electorii au patru clase primare si nu inteleg? Eu va spun, s-a facut un calcul simplu si asa a rezultat.”

Gabriela Vranceanu Firea a completat la final: “Eu, in campanie, in niciun caz n-am folosit un mesaj negativ la adresa lui Klaus Iohannis. Dar Iohannis trebuie sa ne spuna care a fost implicarea sa reala in traficul de copii. Haideti sa ne pastram intr-o limita a decentei si a bunului simt pe care eu am respectat-o de fiecare data”.

Nota: Articolele publicate in aceasta sectiune sunt parte a unui proiect de monitorizare a comportamentului televiziunilor in campania electorale. Proiectul este sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.