Peste 15 membri ai celebrei dinastii politice Kennedy își vor anunța joi sprijinul pentru candidatura lui Joe Biden la președinția Statelor Unite într-o repudiere publică a lui Robert F. Kennedy Jr., care candidează ca independent pentru Casa Albă, relatează Reuters.

Joe BidenFoto: Manuel Balce Ceneta / AP - The Associated Press / Profimedia

Democratul Biden și republicanul Trump se vor confrunta pe 5 noiembrie într-o reeditare a scrutinului prezidențial din 2020 după ce au obținut oficial nominalizările partidelor lor luna trecută.

Membri proeminenți ai ambelor partide sunt îngrijorați de posibilitatea ca intrarea lui Robert Kennedy Jr. în cursă să afecteze șansele candidatului lor la președinție în contextul în care Donald Trump și Joe Biden sunt cei mai detestați candidați din istoria politică modernă a SUA.

Însă îngrijorările sunt mai mari în tabăra democrată în condițiile în care atât fostul președinte John Fitzgerald Kennedy, cât și fratele său Robert F. Kennedy, asasinat la 5 ani după acesta, au fost membri ai Partidului Democrat, la fel ca majoritatea membrilor familiei care au ales să intre în politică.

Robert Kennedy Junior este fiul lui Robert Kennedy, un fost secretar al Justiţiei asasinat în timpul campaniei electorale pentru președinție din 1968, şi nepotul lui JFK.

Robert Kennedy Jr., și-a construit cariera pe baza victoriilor obținute ca avocat specializat în probleme de mediu, devenind apoi un proeminent militant împotriva vaccinurilor. El este cunoscut încă din 2005 pentru propagarea unor teorii ale conspiraţiei privind vaccinurile, legând în special autismul de una dintre componentele acestora.

Numeroși membri ai familiei Kennedy s-au distanțat de Robert Kennedy Jr.

Ultimele sondaje de opinie sugerează că acesta este susținut de aproximativ 15% din alegători pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, însă politologii americani amintesc de faptul că la urne candidații independenți adesea obțin scoruri semnificativ sub cele din sondaje.

Cu toate acestea, candidatura sa este privită cu îngrijorare de cele două partide ale duopolului politic american din cauza temerilor că el ar putea influența rezultatul alegerilor prezidențiale în statele care nu au o preferință clară pentru Partidul Democrat sau Republican, așa-zisele „swing states” din SUA.

Agenția Reuters notează că mulți membri ai familiei Kennedy s-au distanțat sau au rupt deja legăturile cu Robert Kennedy Jr. din cauza opiniilor sale.

„Îmi pot imagina doar cum minciunile și comportamentul scandalos al lui Donald Trump l-ar fi îngrozit pe tatăl meu, Robert F. Kennedy”, va afirma Kerry Kennedy, sora mai mică a lui Robert Kennedy Jr., la mitingul electoral ce urmează să aibă loc la Philadelphia, potrivit unor declarații pregătite în avans.

„Tata a susținut dreptatea pentru toți, drepturile omului și libertatea față de nevoi și frică. La fel cum o face și președintele Biden astăzi”, va mai spune ea.

Aceasta și alți membri ai familiei Kennedy se vor alătura apoi voluntarilor echipei lui Biden, urmând să meargă din ușă în ușă pentru a-i face campanie președintelui democrat și să sune alegătorii din Pennsylvania pentru a-i îndemna să voteze cu el.

Susținerea familiei Kennedy ar putea cântări greu pentru Biden în Pennsylvania

Organizarea acestui eveniment la Philadelphia, cel mai mare oraș din Pennsylvania, va avea loc în a treia zi în care Biden își face campanie aici. Pennsylvania este un „swing state” critic pentru șansele sale de a obține un al doilea mandat, el având nevoie de o participare puternică la alegeri a comunității afro-americane locale.

Iar familia Kennedy are un cuvânt greu de spus aici în condițiile în care numeroase familii afro-americane încă îi sunt recunoscătoare pentru campania de eliminare a segregării rasiale pe care a dus-o în a doua jumătate a secolului trecut.

Biden, care este de asemenea doar al doilea președinte catolic al SUA după John F. Kennedy, și-a exprimat cu ani în urmă admirația față de cei doi frați Kennedy asasinați în anii 1960, afirmând că aceștia l-au inspirat să intre în politică.

După ce Biden a fost ales pentru prima oară în Congres, senatorul Ted Kennedy a devenit unul dintre cei mai apropiați prieteni ai săi. Ted, John și Robert Sr. erau frați.

„Am o familie foarte mare. Mulți dintre ei lucrează la campania mea. Nu toată lumea este de acord cu mine”, a declarat pentru Reuters Robert Kennedy Jr. luna trecută.