Donald Trump s-a declarat „foarte onorat” de susţinerea guvernatorului Floridei Ron DeSantis, care s-a retras din alegerile primare ale Partidului Republican pentru nominalizarea la președinție, anunțând că îl va sprijini pe fostul președinte republican, relatează Fox News și News.ro.

Fostul președinte american Donald Trump sărbătorește victoria sa în IowaFoto: TANNEN MAURY / UPI / Profimedia

„Abia aştept să lucrez cu el pentru a-l învinge pe Joe Biden, care este cel mai prost preşedinte din istoria ţării noastre”, a declarat Trump la Fox News. Retragerea lui Ron DeSantis din cursă, anunțată de guvernator duminică, face din fosta guvernatoare a statului North Carolina, Nikki Haley, ultimul obstacol de luat în seamă în calea nominalizării lui Trump pentru a fi candidatul Partidului Republican în cursa pentru Casa Albă.

DeSantis, în vârstă de 45 de ani, s-a clasat al doilea în alegerile primare republicane din Iowa, lunea trecută, cu 21%, cu mult în urma fostului preşedinte (51%).

„Nu le pot cere voluntarilor noştri să ofere timp şi bani dacă nu avem o cale clară către victorie”, a justificat el într-o înregistrare video publicată duminică. „Am avut dezacorduri cu Donald Trump asupra pandemiei” COVID-19, însă „Trump este mai bun ca (preşedintele) actual în exerciţiu Joe Biden, asta e clar”, a declarat el.

Fostul preşedinte american l-a umilit cu regularitate pe DeSantis, căruia i-a pus porecle nu tocmai măgulitoare.

Steaua lui Ron DeSantis s-a stins în timpul campaniei electorale

Considerat o stea în ascensiune a Partidului Republican în 2023, guvernatorul Floridei a pierdut puţin câte puţin dinamica care l-a impulsionat, în pofida faptului că a încercat să îi convingă pe alegătorii republicani că are poziții chiar mai radicale decât ale lui Donald Trump.

Lipsa de carismă a acestui politician care zâmbeşte rar a fost criticată în campanie, inclusiv de către Trump. Fostul ocupant al Casei Albe obişnuia să-i spună guvernatorului „Ron DeSanctimonious” (n.r. moralizator ipocritic).

„Retrag definitiv acest nume”, a anunţat Trump în faţa unor susţinători la un miting din New Hampshire, unde au loc alegeri primare republicane marţi.

Însă nu a spus dacă renunţă altă invectivă - ”Meatball Ron”. „Am să vă spun că nu e uşor. Ei cred că e uşor să faci campanie. Nu este”, a declarat Donald Trump.