Congresul Statelor Unite a oficializat joi victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, ultima etapă înainte de învestitura sa, în 20 ianuarie. Decizia a venit după scene care păreau de neimaginat la Washington: partizanii lui Donald Trump au invadat miercuri Capitoliul, templul democrației americane, și au întrerupt sesiunea de confirmare a victoriei lui Joe Biden. După o întrerupere de mai multe ore, Congresul și-a reluat procesul de certificare, respingând obiecțiile parlamentarilor republicani care vizau rezultatele la alegerile prezidențiale.

Joe BidenFoto: ANGELA WEISS/AFP/ Profimedia

Desfășurarea evenimentelor, LIVETEXT:

10:35 Congresul a certificat joi suficiente voturi în favoarea democratului Joe Biden pentru a-i acorda victoria la alegerile din 3 noiembrie în fața republicanului Donald Trump, transmite Reuters. Biden câștigă cu 306 la 232, potrivit validării Congresului.

Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Mike Pence, în calitate de președinte al Senatului.

Ultima etapă este depunerea jurmământului în cadrul ceremoniei care va avea loc pe 20 ianuarie.

10.17 Congresul SUA vrea să ancheteze modul în care poliția a reacționat. Ofițeri care își fac selfie cu protestatari sau le lasă cale liberă, pe rețele sociale- VIDEO

08.50 Adjunctul consilierului prezidențial pe probleme de securitate, Matt Pottinger, a demisionat.

08.44 Trump ar fi șters mesajele care au dus la suspendarea contului său de Twitter

07.46 Senatul respinge obiecțiile aliaților lui Trump privind rezultatul alegerilor din Pennsylvania.

07:10 Congresul și-a reluat ședința comună pentru validarea voturilor din colegiul electorilor din cele 50 de state. Ședința este condusă de vicepreședintele SUA Mike Pence.

Republicanii au renunțat la obiecțiile în scris față de rezultatul alegerilor din Georgia, ca urmare a violențelor din seara de miercuri. Anunțul a fost întâmpinat cu aplauze de Congres.

Nu același lucru s-a întâmplat cu voturile din Pennsylvania, care au fost contestate, ceea ce însemană că cele două camere vor intra în dezbatere înainte de a vota asupra obiecțiilor.

07:05Starea de urgenţă prelungită cu 15 zile în Washington, până după ziua instalării lui Biden la Casa Albă

06:59 Bilanțul provizoriu al incidentelor din Washington: 4 morți și 14 polițiști răniți

06:30Mai mulţi miniştri au în vedere înlăturarea lui Trump de la putere (media)

05:43: Senatorul Mitt Romney denunţă o "insurecţie"

04:55: "6 ianuarie, zi sumbră" a istoriei americane recente" (Chuck Summer)

------------------------

Biden a denunțat, anterior, din Delaware, un climat de "insurecție".

Imaginile din interiorul maiestuoasei clădiri din inima capitalei federale americane vor marca istoria: congresmeni cu măști de gaze, agenți ai poliției în civil cu armele în mâini.

De asemenea, aceste imagini vor fi întotdeauna asociate cu mandatul tumultuos al lui Donald Trump, care pare acum extrem de izolat în tabăra sa.

De luni de zile, acesta refuză să accepte înfrângerea și alimentează diviziunile prin promovarea de teorii complotiste.

Militarii Gărzii Naționale au fost trimiși la Washington pentru a restabili calmul după mai multe ore de tensiune extremă. Starea de asediu a intrat în vigoare la finalul după amiezii în oraș și a fost prelungită pentru două săptămâni.

În mijlocul confuziei, o femeie a fost rănită mortal în Capitoliu de un polițist. Femeia, Ashli Babbitt, locuia în sudul Californiei și era o partizană ferventă a lui Donald Trump.

Alte trei persoane și-au pierdut viața în zona Colinei Capitoliului, dar poliția evită deocamdată să lege direct aceste decese de violențe.